Fotografie není k dispozici.

Dezider Ursiny (Slovensko)

Slovenský dramaturg, scenárista, hudební skladatel, zpěvák, jeden ze zakladatelů slovenského bigbítu.

Dežo Ursiny ve své dokumentární tvorbě reflektoval především hraniční životní situace, které neustále konfrontoval s vlastní životní zkušeností. I proto Ursinyho filmy odrážejí velký lidský rozměr svého tvůrce a nesou v sobě vzácné etické poselství. Najdeme mezi nimi díla věnovaná sociálně etnografické problematice, ale také filmy se silně humanisticky a existenciálně laděnými tématy, která se v mnohých aspektech významně prolínají s autorovým osudem.

Po studiu na bratislavské VŠMU pracoval od roku 1974 jako dramaturg Krátkého filmu. O svém vztahu k filmové dramaturgii, které se věnoval vedle skládání hudby, nahrávání alb a koncertních vystoupení, v jednom z rozhovorů řekl: „Tato práce saturuje mou potřebu být s lidmi, vymýšlení písniček, potřebu samoty.“

Během svého působení na Kolibě se podepsal pod stovky krátkých filmů, mnohé z nich i režíroval. V oblasti filmové tvorby jsou u Ursinyho pozoruhodná dvě období. V 80. letech se ve svých filmech věnuje sociální a etnografické problematice, podstatně hodnotnější jsou ale Ursinyho dokumenty z 90. let, které se prolínají s jeho životním osudem.

Filmografie – výběr:
1980: Sanitrárovci / Sanitrar Brothers krátky / (short)
1982: Gajdoš Antalík / Bagpiper Antalík (krátky / short)
1991: O rakovine a nádeji / About Cancer and Hope
1993: Dům Matky Terezy / The House of Mother Theresa (krátky / short)
1994: Obrázky z výletu za plot bláznince / Pictures form a Trip Beyond the Madhouse Fence (krátky / short)
1997: Času je málo a voda stúpa / Too Little Time and the Water Level is Rising

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít