Marian Urban (Slovensko)

Marian Urban (* 16. září 1951, Trenčín) je slovenský scenárista, dramaturg a producent.

Vystudoval filmovou a televizní dramaturgii a scenáristiku na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě v roce 1975. Po škole do roku 1977 pracoval jako scenárista nebo asistent režie, potom začal působit jako dramaturg ve Studiu krátkých filmů. Další jeho aktivity je náročné postihnout jedinou profesí, nacházel se v různých funkcích jako autor rozhlasových her, filmových a televizních scenářů, točil krátké a dokumentární filmy, mnohé produkoval a v roce 1987 byl odborným asistentem na VŠMU v oboru dokumentární tvorby.

Filmografie

  • 1980 Sanitrárovci
  • 1982 Gajdoš Antalík
  • 1984 Krátka správa o lietaní
  • 1988 Človeče, nehnevaj sa
  • 1992 Krajina po výprasku
  • 1993 Na konci cesty
  • 1993 Zjavenie
  • 1998 Periská
  • 2018 Inde

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít