Fotografie není k dispozici.

Rudolf Ferko (Slovensko)

Slovenský režisér a kameraman. V roce 1954 absolvoval Vyšší filmovou školu v Čimelicích. Jako asistent kamery nastoupil do Zpravodajského filmu v Bratislavě a spolupracoval při natáčení šotů pro kinožurnál „Týždeň vo filme“. V roce 1957 se dostal k samostatné kameramanské práci. Natočil své první šoty ve snímcích Fašiangy na Búroch, Krásy Slovenska, Vodácky slalom na Dunaji, Výstavba hydrocentrály v Krpeľanoch aj. V roce 1959 dostal příležitost natočit spolu s režisérem Rudolfem Urcem svůj první dokumentární film Človek z Málinca. Následovala spolupráce s režiséry Milanem Černákem – Bližšie k hviezdam (1960), Miloslavem Kubíkem – Monológy (1964), Ladislavem Kudelkou – Koľko ich je? (1965), Štefanem Kamenickým – Ján Cikker (1966), Vladem Kubenkem – Insitné umenie (1966) aj. V roce 1968 se jako jeden z kameramanů podílel na natáčení dlouhometrážních dokumentárních filmů zachycujících dramatické události roku 1968 – Čas, ktorý žijeme (1968) a Čierne dni (1968). Jako režisér, kameraman a autor scénáře natočil filmy Deň v Alma Ate (1971), Afrika 77 (1977), Pozvanie do archívov (1978), Saharské memento (1981), pro zpravodajské periodikum Sonda Lámanie pečatí (1985), „...najže bude dobryj čas...“ (1987), Aká si, architektúra naša?(1987), Život s hudbou (1988) aj. Po rozpadu Zpravodajského filmu pracoval jako šéfredaktor Redakce dokumentární tvorby ve Slovenské televizi Bratislava a v roce 2002 spolupracoval jako kameraman na filmu Sen a skutočnosť (r. I. Húšťava). Je autorem knihy o slovenském zpravodajském filmu Takmer desať, ba aj viac miliónov... (2004).

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít