Fotografie není k dispozici.

Gianfranco Rosi (Itálie)

Gianfranco Rosi vystudoval filmovou školu na univerzitě v New Yorku. Je producentem, režisérem a kameramanem snímku Boatman (natočeného v Indii v roce 1993) a snímku Afterwords, který měl premiéru na filmovém festivalu v Benátkách v roce 2001. Jako kameraman se rovněž podílel na několika dokumentech. Snímek Below Sea Level, kde se zhostil režie, kamery a produkce, měl premiéru v Benátkách v roce 2008 a získal ceny Orizzonti Documentary Award, Grand Prix a Prix des Jeunes na festivalu Cinéma du Réel v Paříži či cenu za nejlepší italský dokumentární snímek za rok 2008/2009 na filmovém festivalu Bellaria, a dále byl nominován na cenu Evropské filmové akademie 2009. Je hostujícím lektorem filmové školy na univerzitě v New Yorku a filmové školy CCC v Mexico City, vyučuje dokument na univerzitách SUPSI ve Švýcarsku a Accademia dell’Immagine v italské L’Aquile. Za dokument Fuocoammare (2016) získal Zlatého medvěda na Berlinale a nominaci na Oscara.

Filmografie

  • Fuocoammare / Požár na moři
    2016
  • Sacro GRA
    2013
  • El Sicario, Pokoj 164
    2010
  • Below Sea Level / Pod úrovní moře
    2008
  • Afterwords
    2001
  • Boatman
    1993

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít