Martin Dostál (Česká republika)

Martin Dostál - scenárista a režisér (*1962). V letech 1984-1988 vystudoval produkci na FAMU, poté v letech 1990 až 1995 studoval dějiny umění na Filozofické fakultě UK v Praze. Pracoval jako asistent ve Filmovém studio Barrandov (1982-1984), nyní externě vyučuje na Fakultě architektury Technické univerzity v Liberci. Jeho spektrum působnosti je široké: točí dokumenty, podílel se na vzniku reklam (např. s Janem Svěrákem nebo Ivanem Zachariášem), publikuje texty o výtvarném umění, působí jako kurátor výstav současného umění (spolupracuje zejména s Jiřím Davidem, Petrem Pastrňákem, Václavem Stratilem, Tomášem Císařovským, Stanislavem Divišem, Janem Mertou, Jakubem Špaňhelem, Františkem Matouškem). V roce 2001 vyšla monografie Jiřího Davida a roku 2003 Tomáše Císařovského, na kterých spolupracoval. V roce 2003 režíroval poloscénické provedení tří předsmetanovských oper v pražském Národním divadle. V dokumentech se zaměřuje na osudy výrazných uměleckých osobností ze světa filmu, divadla, hudby a vizuálního umění (portréty herců Karla Högra a Jana Třísky, divadelníka a spisovatele Ivana Vyskočila, filmového režiséra Petra Weigla, dirigenta Zdeňka Mácala, výtvarných umělců Stanislava Kolíbala, Jiřího Dokoupila či režisérů v reklamě - Jana Svěráka, Tomáše Mašína a Ivana Zachariáše).

Filmografie

  • 2003 – Petr Weigl – Fascinace hudbou a filmem
    Česká televize
  • 2009 – V čele Evropy
    Česká televize
  • 1997 - Dokoupil, Jiří Georg
    Česká televize
  • 1998/1999 - Zblízka – Obrazy na dálnici
    Česká televize
  • Zachariáš točili a točí reklamy
    Česká televize
  • 2000 – Herec Karel Höger
    Česká televize
  • 2008 – 24 hodin s Robertem Vanem
    Z 1
  • 2008 – 24 hodin s Jiřím Davidem
    Z 1
  • 2005 - Ring v Národním
    Národní divadlo v Praze, Česká televize
  • 1994 – Jízda
    Luxor), spoluautor námětu a scénáře (s rež. Janem Svěrákem
  • 1997/2000 - Kolíbal
    Luxor
  • 2009 – Čína Zdeňka Sklenáře
    Galerie Zdeněk Slenář
  • 2011 – Malich
    Galerie Zdeněk Sklenář, Luxor
  • 2009 - Zdeněk Sýkora – Letná XL
    Galerie Zdeněk Sklenář
  • 2006 – Kupka v Mongolsku
    Galerie Zdeněk Sklenář
  • 2006 – František Kupka – Člověk a země
    Galerie Zdeněk Sklenář
  • 2001- Gen: Jan Tříska
    Febio
  • 2002 – Gen: Zdeněk Mácal
    Febio
  • 2000 – Jak se žije na českých nej..
    Febio
  • 2000 – Jak se žije na dálnici D 1
    Febio
  • 1999 - Jak se žije Horské službě
    Febio
  • 1996 - Genus Ivan Vyskočil
    Febio
  • 2002 – Jak se natočila Jízda
    Biograf Jan Svěrák
  • 2010 - Film o filmu Kuky se vrací
    Biograf Jan Svěrák
  • 1999 - Z osobních důvodů - O tom, proč režiséři Jan Svěrák, Tomáš Mašín a Ivan
  • 2007 – Tatínek vrací lahve – film o filmu Vratné lahve (Biograf Jan Svěrák,
  • Portobello Pictures)
  • **dokumenty (scénář a režie): výběr**
  • s Janem Svěrákem
  • 2004 – Tatínek (Biograf Jan Svěrák, Česká televize), scénář a režie společně
  • **hrané a celovečerní:**

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít