Juraj Herz (Slovensko)

Juraj Herz (*1934, Kežmarok) studoval na Akademii múzických umění v Praze, kde v roce 1958 absolvoval studium režie a herectví na Katedře loutkoherectví. Od té doby žil v Česku. Patří mezi legendy československé kinematografie. Do světa filmu vstoupil před více než půlstoletím jako talentovaný a originální tvůrce, který se se stejnou jistotou a elegancí pohybuje na poli psychologického dramatu, komedie, tragické grotesky a působivých příběhů s tajemnou atmosférou. Jako pomocný režisér se podílel na oscarovém filmu Obchod na korze, kde si i zahrál. V roce 1987 emigroval do Německa, kde natáčel filmy a seriály pro německé, rakouské, francouzské i americké televizní společnosti. Mezi jeho kultovní filmy patří Spalovač mrtvol (1968), Sladké hry minulého léta (1969), Petrolejové lampy (1971). Za filmovou tvorbu získal nespočet domácích a zahraničních ocenění, včetně cen z festivalů v Karlových Varech, v Monte Carlu, v Chicagu.

Filmografie

  • Sběrné surovosti
    1965
  • Znamení Raka
    1966
  • Spalovač mrtvol
    1968
  • Kulhavý ďábel
    1968
  • Sladké hry minulého léta
    1969
  • Noční můry
    1970
  • Petrolejové lampy
    1971
  • Pekař Vilém a sličná Naďa
    1972
  • Morgiana
    1972
  • Dotek motýla
    1972
  • Toulavý Engelbert
    1973
  • Holky z porcelánu
    1974
  • Holka na zabití
    1975
  • Den pro mou lásku
    1976
  • Panna a netvor
    1978
  • Deváté srdce
    1978
  • Křehké vztahy
    1979
  • Upír z Feratu
    1981
  • Buldoci a třešně
    1981
  • Straka v hrsti
    1983
  • Sladké starosti
    1984
  • Zastihla mě noc
    1985
  • Přezůvky štěstí
    1986
  • Gagman
    1987
  • Liebe ist stärker als der Tod
    1988
  • August '39
    1988
  • Žabí princ
    1991
  • Wolfgang A. Mozart
    1991
  • Maigret
    1991
  • Die Drahtseilbahn
    1991
  • Hloupá Augustina
    1993
  • Císařovy nové šaty
    1993
  • Vision 2000
    1993
  • Lara - Meine Jahre mit Boris Pasternak
    1994
  • Pasáž
    1996
  • Maigret klade past
    1996
  • Maigret a hlava muže
    1996
  • Sperling und das schlafende Mädchen
    1998
  • Politik a herečka
    2001
  • Experiment
    2001
  • Černí andělé
    2001
  • Blboun
    2001
  • Tajné sny
    2004
  • Černí baroni
    2004
  • Miluj bližního svého
    2005
  • Dívka a kouzelník
    2008
  • T.M.A.
    2009
  • Habermannův mlýn
    2010
  • Slovensko 2.0
    2014

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air, z.s. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.