Peter Tscherkassky (Rakousko)

Peter Tscherkassky started making films in 1979. Today he is acclaimed as one of the most significant film artists in the world. His films have been honored with more than 50 awards including the Golden Gate Award (San Francisco), Main Prize at Oberhausen, and Best Short Film at the Venice Film Festival in 2010. Tscherkassky earned his PhD. in philosophy in 1986 with a dissertation entitled "Film as Art. Towards a Critical Aesthetics of Cinematography", and started teaching in 1988. He has organized several film festivals and curated countless film programs. Since 1984 he has published numerous essays on avant-garde film and in 1995 co-edited "Peter Kubelka" with Gabriele Jutz; in 2012 he edited the book "FILM UNFRAMED: A History of Austria Avant-Garde Cinema". In 1990 he co-founded the film distribution company sixpackfilm and serves as its president.

Filmografie

  • The Exquisite Corpus
    2015
  • Coming Attractions
    2010
  • Nachtstück (Nocture)
    2006
  • Instructions for a Light and Sound Machine
    2005
  • Dream Work
    2001
  • Get Ready (Viennale '99-Trailer)
    1999
  • Outer Space
    1999
  • L'Arrivée
    1997/98
  • Happy-End
    1996
  • Denkwürdigkeiten eines Nervenkranken, part 3
    1993
  • Parallel Space: Inter-View
    1992
  • à jour
    1988/89
  • Brehms tierisches Leben
    1988
  • tabula rasa
    1987/89
  • Daniel Paul Schrebers Stimmvisionen and Schizo-Schreber
    1987/88
  • Shot-Countershot
    1987
  • kelimba
    1986
  • Manufraktur
    1985
  • Motion Picture (La Sortie des Ouvriers de l´Usine Lumière à Lyon)
    1984
  • Ballett 16
    1984
  • Miniaturen – viele Berliner Künstler in Hoisdorf
    1983
  • Partita
    1983
  • Freeze Frame
    1983
  • Urlaubsfilm
    1983
  • Ballett N†3
    1982
  • Sechs über Eins
    1982
  • Liebesfilm
    1982
  • Erotique
    1982
  • Aderlass
    1981
  • Rauchopfer
    1981
  • Portrait
    1980
  • Kreuzritter
    1979/80

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air, z.s. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.