Fotografie není k dispozici.

Zdeněk Chaloupka (Česká republika)

Narodil se v roce 1988 v Nymburku. Od středoškolských studií se zajímal o mediální práci. Kromě produkce široké škály komerčních snímků (prezentační videa, záznamy divadelních představení, koncerty) se jako střihač podílel také na tvorbě dvou televizních dokumentárních filmů, které reflektují sociální realitu v Mongolsku. Snímky Ulánbátar – rudý bohatýr a Česká stopa v zemi modré oblohy byly odvysílány Českou televizí, resp. televizí Z1. V průběhu vysokoškolského studia se začal zajímat o otázky migrace, uprchlictví a lidských práv. Stál u zrodu pražské univerzitní skupiny Amnesty International, pro kterou natáčel debaty, happeningy a propagační spoty. V roce 2010 režíroval krátký snímek Elena o ruské migrantce, se kterým zvítězil v mezinárodní soutěži pořádané IOM Budapešť. O rok později dokončil film Obsaď a žij pojednávající o fenoménu squattingu v Česku, Polsku a Německu. V té době se také začal zajímat o reportážní fotografii a zúčastnil se týdenního kurzu pod vedením válečného reportéra Patricka Chauvela. Po absolvování bakalářského studia byl přijat ke studiu dokumentární tvorby na FAMU, kde třetím rokem studuje. Jeho poslední film Hotel Kostelec se zabývá životem uprchlíků v zařízení pro žadatele o azyl v Kostelci nad Orlicí. Na konci roku 2014 se zúčastnil novinářské cesty na Ukrajinu zajišťované UNHCR, která se stala inspirací pro bakalářský film věnující se dění v této oblasti. V průběhu studia dál pracuje jako filmový tvůrce na volné noze. Natáčí reportáže, spoty a debaty pro časopis Respekt, Automat, Člověk v tísni nebo Divadlo Archa.

Filmografie

  • Ukažte mi válku
    2016
  • Hotel Kostelec
    2014

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít