Fotografie není k dispozici.

Barbora Chalupová (Česká republika)

Je režisérkou nastupující mladé generace. Její tvorba začala studentským filmem Ďakujem ti melónik (2014), který byl vybrán do užšího výběru na Cenách Magnesia za nejlepší studentský film a dále pak uveden na festivalu krátkých filmů iShorts vol. 6 či Edinburgh International Film Festival. Následující snímek Do zbraně (2016) byl nominován na Cenu Pavla Kouteckého a objevil se v soutěžních sekcích festivalu jako Jeden Svět nebo MFDF Ji.hlava. Jejím dalším dílem je Teorie rovnosti (2017), ve kterém režisérka mapovala stav současné debaty o vyrovnaném postavení žen a mužů v České republice. Film byl uveden v rámci cyklu Český Žurnál.

Její experimentální snímek Na okraji (2018), který byl zařazen do užšího výběru na cenu za nejlepší studentský film v rámci Ceny Magnesia, se zabývá plochozemským hnutím v České republice. Poté Barbora představila svůj autorský dokumentární film Reality, který reflektuje aktuální krizi bydlení. Premiéra snímku se uskutečnila v rámci programu festivalu Jeden svět 2019. V roce 2020 získala Českého lva a Cenu české filmové kritiky za snímek V síti, který se zároveň stal nejúspěšnějším českým dokumentem v historii. V roce 2021 dokončila po třech letech natáčení filmu Zákon lásky. V současnosti má roztočený dokumentární film Konec Světa a připravuje svůj první hraný debut.

Filmografie

  • Zákon lásky
    2021
  • V síti
    2019
  • Na okraji
    2018
  • Reality
    2018
  • Teorie rovnosti
    2017
  • Do zbraně
    2016
  • Ďakujem ti, melónik
    2014

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít