Zbyněk Baladrán (Česká republika)

Zbyněk Baladrán (nar. 1973 v Praze, Československo) je autor, výtvarný umělec a kurátor. Studoval dějiny umění na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze v letech 1992-1997 a v letech 1997-2003 navštěvoval ateliér vizuální komunikace Jiřího Davida, ateliér malby a ateliér nových médií na pražské AVU. Je jedním ze spoluzakladatelů a kurátorů prostoru pro současné umění display, který byl založen v Praze v r. 2001, v r. 2007 vznikl spojením s tranzitem.cz tranzitdisplay, kde Baladrán podílí na výstavním programu. Je také spolukurátorem – spolu s Vítem Havránkem projektu a výstavy Monument Transformace, tříletého výzkumného projektu sociální a politické transformace. Baladrán je také členem týmu kurátorů (tranzit.org) pro Manifestu 8, která se konala v Murcii ve Španělsku v r. 2010. Jeho díla lze charakterizovat jako hledání souvislostí mezi minulostí a její konstrukcí ve vztahu k převládajícím epistemologickým vzorům.


Filmografie:
Omar’s Exam (4:49, 2016)
Closer to Each Other Than the Diplomats (4:22, 2016)
Autoignition (3:56, 2016)
To Be Framed (8:28, 2016)
Approximation of infinite sequences (6:29, 2015)
Práce oka / Work of Eye (7:18, 2014)
Adorno a Kovanda o materialismu (5:35, 2014)
Diderot’s Dream (13:28, 2014)
Dead Reckoning (12:00, 2014)
Mixér (10:06, 2014)
Skrz sklo / Through glass (10:06, 2014)
The microscope and telescope of time (11:00, 2013)
Liberation, or … (11:42, 2013)
Preliminary Report / Case Study (10:53, 2013)
All for no reason II. (04:50 min, 2012)
Why would you live if you knew what was going to happen tomorrow? (06:48 min, 2012)
Adaptation (3:36, 2012)
Minus ten anarcho-communist minutes (06:22 min, 2012)
Night of the world (01:54 min, 2011)
All for no reason I. (04:06 min, 2011)
Singularity (old) (06:50 min, 2011)
Singularity (new) (02:50 min, 2011)
Knihovna (04:11 min, 2011)
Letter from nowhere (04:53 min, 2011)
40 000 000 (7:23, 2010)
Leccos! (16:08, 2010)
The Long-Ago Death of a Fly (A Methodology for Writing I.) (3:16, 2010)
Assemblages against Essences (5:28, 2009)
Hranice autonomie (11:30, 2009)
Models of the universe (2:46, 2009)
Bookcase (5:02, 2009)
Exhibition (1:50, 2009)
Accidental archivist (6:53, 2009)
Rozprava (10:12, 2008)
Building Archive (6:56, 2008)
Teorie práce (13:19, 2007)
Theory of work (15:47, 2007)
Okamžik / Moment (4:15, 2007)
Pět potíží při psaní pravdy (20:36, 2007)
Az igazság megirásának ot nehézsége (24:47, 2007)
Figures (2:35, 2007)
Untitled (3:07, 2007)
Bez názvu (4:28, 2007)
Tent / Pyramid / Container (three-channel video installation, 3:19, 2:55, 2:26, 2006)
Modern Times (36:32, 2006)
157,74m2, ideal flat in KOLDOM (4:02, 2006)
Model of constructivist tower (4:18, 2006)
Nákup (13:35, 2006)
Aankoop (11:38, 2006)
Socio-fiction (6:47, 2005-2007)
Seconds (7:24, 2005)
Intence (18:08, 2005)
Act of repeating (4:15, 2005)
Dnes (17:15, 2005)
Promluva (4:41, 2005)
Speech (7:02, 2005)
1985 (7:12, 2005)
1985 (6:53, 2005)
Pracovní postup (9:30, 2004)
Working process (9:34, 2004)
Geometric progression (2:16, 2004)
Theory / Praxis / Exposition (three-channel video installation, 0:53, 1:15, 2:43, 2004)
Projection (multi-channel video installation, 2003)
Vide (29:46, 2003)
Technical compression (3:03, 2002)
Amplituda (2:06, 2002)
Shower (1:28, 2002)
Limita (6:46, 2002)
The short film (1:36, 2002)

Členové Doc Alliance

Doc Alliance je tvůrčí partnerství 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu. Naším cílem je prosazování žánru dokumentárního filmu, podpora jeho rozmanitosti a propagace kvalitních autorských dokumentárních snímků.