Věra Chytilová (Česká republika)

Věra Chytilová (1929, Ostrava – 2014, Praha) patřila od svých studií na FAMU (absolvovala v roce 1962) k pilířům tehdy se rodící nové vlny. Od začátku se zajímala o prožitky moderní ženy a její úděl, přitom se ale vyhnula úskalí sentimentu i dogmatického feminismu. Byla ostře kritická vůči každé povrchnosti a zpronevěře úkolu hledat v životě pravdu a mravní hodnoty, sama těmto kategoriím ve svých dílech věnovala klíčovou pozornost.

Její tvorba prošla různými stylovými obdobími, po dokumentaristickém přístupu na počátku (Pytel blech, O něčem jiném) následovalo období vypjaté stylizace a směřování k abstraktnímu sdělení (Sedmikrásky, Ovoce stromů rajských jíme) a následně se v jejím díle prosadily prostředky satiry a podobenství (Hra o jablko, Panelstory, Šašek a královna, Hezké chvilky bez záruky).

Filmografie

  • Dům na Ořechovce
    1959
  • Zelená ulice
    1960
  • Pan Ká
    1960
  • Žurnál FAMU
    1961
  • Strop
    1962
  • Pytel blech
    1962
  • O něčem jiném
    1963
  • Perličky na dně
    1965
  • Sedmikrásky
    1966
  • Ovoce stromů rajských jíme
    1969
  • Kamaradi
    1971
  • Hra o jablko
    1976
  • Čas je neúprosný
    1978
  • Panelstory
    1979
  • Kalamita
    1981
  • Chytilová versus Forman
    1981
  • Faunovo velmi pozdní odpoledne
    1983
  • Praha - neklidné srdce Evropy
    1984
  • Prague
    1985
  • Vlčí bouda
    1986
  • Šašek a královna
    1987
  • Kopytem sem, kopytem tam
    1988
  • T. G. M. - osvoboditel
    1990
  • Mí Pražané mi rozumějí
    1991
  • Dědictví aneb Kurvahošigutntag
    1992
  • Pasti, pasti, pastičky
    1998
  • Vzlety a pády
    2000
  • Vyhnání z ráje
    2001
  • Trója v proměnách času
    2003
  • Pátrání po Ester
    2005
  • Hezké chvilky bez záruky
    2006
  • O láskách týraných
    2009, TV Barrandov, cyklus České milování

Členové Doc Alliance

Doc Alliance je tvůrčí partnerství 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu. Naším cílem je prosazování žánru dokumentárního filmu, podpora jeho rozmanitosti a propagace kvalitních autorských dokumentárních snímků.