Scéna z filmu Momentky
Scéna z filmu Momentky
Scéna z filmu Momentky
Scéna z filmu Momentky
Sdílet přes
  • Facebook
  • Twitter

Momentky

Režie
Rok 
2008
Země
  • Slovensko
Délka
90min 
Zvukové stopy 

Není divu, že jeden z prvních celovečerních portrétů z oblasti československého rocku vznikl právě o tajemném, vřelém, originálním a nesmírně nadaném Dežovi Ursinym. Život slovenského rockového básníka skončil v osmačtyřiceti letech. Od té doby je s námi už jen jeho hudba: alba, která vytvářel společně s básníkem Ivanem Štrpkou, jeho velká osobní bilance na sklonku života v devadesátých letech a také rané písničky z beatových šedesátých let, v nichž už od osmnácti roků Dezider čili Dežo Ursiny zářil jako jedna z hvězd československé scény se skupinou The Beatmen. Sestra Deža Ursinyho vypráví klíčovou příhodu o hře na sebezraňování, která končí skutečným zraněním. Spoluhráči Marián Varga, Jaro Filip či Andrej Šeban hovoří o jiskřivé i nesnesitelné osobnosti. Ženy, producenti, děti: z „momentek“ (jak zní název jednoho Ursinyho alba) se skládá portrét výjimečného hudebníka, od bohémských let až po askezi a vnitřní klid před očekávanou smrtí. (MFF Karlovy Vary)

Detaily

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít