Scéna z filmu Spřízněni volbou
Scéna z filmu Spřízněni volbou
Scéna z filmu Spřízněni volbou
Scéna z filmu Spřízněni volbou
Scéna z filmu Spřízněni volbou

Spřízněni volbou

Režie
Rok 
1968
Země
  • Česká republika
Délka
85min 
Zvukové stopy 
Titulky 

Prezident Antonín Novotný ustoupil 22.3.1968 tlaku reformních komunistů v čele s Alexandrem Dubčekem a abdikoval. Je třeba zvolit novou hlavu státu, která by se vydala na cestu „socialismu s lidskou tváří“. Karel Vachek se svým štábem proniká do zákulisí tehdejšího politického dění, natáčí plamenné projevy, bouřlivé mítinky, taktické porady i obyčejné klábosení veřejných činitelů. Jeho film je nesmírně pravdivou uměleckou reportáží ve stylu „cinema direct“ a zároveň jemnou parodií investigativního, politicky angažovaného dokumentu. S nadhledem sleduje postavy a postavičky dramatu, připomínajícího spíše komedii, jeho humor a ironie jsou však stále plné naděje.

 

Účinkují: Genarál Ludvík Svoboda, předseda vlády Oldřich Černík, generální tajemník KSČ Alexander Dubček, předseda Národního shromáždění Josef Smrkovský, ekonom Ota Šik, literáti Jan Procházka, Pavel Kohout, Jan Skácel, Karel Ptáčník, Milan Jariš, Jan Otčenášek, politici Josef Špaček, Gustáv Husák, Marie Švermová, Miroslav Galuška, , Drahomír Kolder, Čestmír Císař, Ludvík Černý, Bohuslav Laštovička, Jozef Lenárt, Zdeněk Fierlinger, Marie Miková, Josef Borůvka, Josef Plojhar, Karel Poláček, Vasil Bil´ak, Jan Piller, Julius Dolanský, Jiří Hendrych, Martin Vaculík a vědci Radoslav Selucký, Karel Kosík a Eduard Goldstücker

 


Detaily

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít