Scéna z filmu Mit Verlust ist zu rechnen
Scéna z filmu Mit Verlust ist zu rechnen
Scéna z filmu Mit Verlust ist zu rechnen
Scéna z filmu Mit Verlust ist zu rechnen

Mit Verlust ist zu rechnen

Režie
Rok 
1992
Země
  • Rakousko
Délka
118min 
Zvukové stopy 
Titulky 

Pár kilometrů mezi dvěma vesnicemi. Česko-rakouská hranice odděluje odlišné světy. Zdálo by se, že nic si není tak vzdálené jako život na obou stranách hranice - blahobyt počestného kapitalismu a chudoba pozůstatků po (sur)reálném socialismu. Zdálo by se, že si nemohou být blíž dva osamělí lidé.

Seidl je stylistou extrémů - jeho Rakousko jsou reklamní letáky, asfaltované cesty a růžové pokojíčky, jím viděné Česko(Slovensko) je popsáno špínou, degenerovanými obličeji, Češi zabíjejí zvířata. Deštěm zatažená šedá krajina rámuje zimní cestu rakouského vdovce do cizí země za ženou, kterou si přes hranice vyhlédl dalekohledem. Ale neporozumění, historické přerušení a mezera po železné oponě proměňují sny o štěstí a křehký vztah dvou starších lidí v univerzální příběh osamělosti a nenaplněné touhy vetkávaný do melancholických obrazů mnohotvárných ztrát (domova, mládí, lásky). Převládá „bezvýchodná východní" apatie, všechny průhledy skrz hostince, dvory a obývací pokoje. Všechny portréty výmluvných tváří ze zoo za plotem (jihomoravská ves) zahušťují mozaiku deprimující všednosti, která nakonec poznamenává i lesklý obraz režisérovy země.

Kontrapunkt skládá režisér v prostém střihu rakouských a českých výjevů. Proti sobě (a chvíli vedle sebe) stojí bizarní hrdina, který se vydal do Čech, protože mu docházejí zásoby v ledničce a potřebuje služku, a zestárlá žena (německé národnosti, kterou po válce nevyhnali), žijící v domě bez tekoucí vody. Svorníkem světů je nadpozemský hlas Karla Gotta, Zvonky štěstí zní česky i německy. Stav trapných nedorozumění nedává prostor k pochopení, je předurčen vnějším pohledem, efektem ilustrace, teorémou stále rozdělené Evropy. Rakušan podává zprávu o Čechách na začátku devadesátých let. Jeho klinický film nenese žádné stopy po energii, kterou pro sousední zemi mohl být začátek demokracie. Jenom absurdita a nekonečná únava kolorují Seidlovo unikátní svědectví o zdánlivém konci malých středoevropských dějin. Seidlův politický (tedy lyrický) film, znovu nahota, kterou nelze svléknout.

Film bohužel není dostupný :(

V našem aktuálním programu ale objevíte další skvělé filmy.

Detaily

  • Originální název
    Mit Verlust ist zu rechnen
  • Režie
  • Scénář
    Ulrich Seidl, Michael Glawogger
  • Kamera
    Peter Zeitlinger, Michael Glawogger
  • Střih
    Christof Schertenleib
  • Zvuk
    Ekkehart Baumung
  • Délka
    118 min (91+ min.)
  • Rok
    1992
  • Země
    • Rakousko
  • Produkce

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít