Scéna z filmu Logical Revolts
Scéna z filmu Logical Revolts
Scéna z filmu Logical Revolts

Logical Revolts

Režie
Rok 
2012
Země
  • Francie
Délka
45min 
Zvukové stopy 

Snímek je inspirován objevem neobvyklého scénáře v jednom muzejním archívu. Jedná se o scénář k filmu, který natočila OSN v roce 1956 o Suezské krizi. Vzhledem k námitkám ze strany Izraele a Francie byl film zakázán a veškerá práva odkoupila zpět OSN. Proč taková cenzura? Co bylo třeba ututlat?
Režisér snímku se vydává do Egypta na lokace, kde se natáčel původní film – a točí zde snímek znovu. V průběhu svých cest objevuje další úlomky minulosti v podobě odporu egyptského lidu vůči koloniální nadvládě a invazi – počínaje protibritskými nepokoji v padesátých letech minulého století až po boje občanských milicí proti Francouzům a Britům v Port Saidu. Proč ale ve scénáři tyto kapitoly z historie chybí? Má vůbec něco společného se skutečností?
Čím více režisér odhaluje, tím patrnější jsou problémy původního snímku – a jeho remakový projekt se rozpadá na kusy. Režisér, ztracen v divočině poloostrova Sinaj, nemá jinou možnost, než se vzdát pouštní krajině a padnout do objetí nočního nebe.

Detaily

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít