František Vláčil: Retrospektiva

Solitér československého filmu, malíř filmových obrazů, básník filmové řeči. František Vláčil, jeden z nejvýznamnějších českých režisérů proslul svými historickými dramaty jako Marketa Lazarová, Údolí včel nebo Adelheid. V naší retrospektivě můžete ale objevit i jeho méně známé, intimní a osobně laděné filmy nebo zcela ojedinělé krátké filmy z počátků jeho tvorby.

Jedinečný filmař František Vláčil se svým nezaměnitelným filmovým stylem zapsal mezi nejvýznamnější tvůrce tuzemské kinematografie. Není filmového fanouška, který by si jeho jméno okamžitě nespojil s Marketou Lazarovou. Středověká balada s Magdou Vašáryovou v hlavní roli bývá řazena k vrcholům jeho tvorby a zároveň k nejlepším českým filmům vůbec. Pečlivá kompozice každého záběru, které si Vláčil s oblibou do detailu rozkresloval před každým natáčením filmu, minimum dialogů a důraz na vyprávění obrazem charakterizují nejen Marketu Lazarovou, ale i většinu filmů z jeho plodné celoživotní režijní dráhy.

Ve své tvorbě bývá často spojován s dobou 60. let, během níž se nejčastěji uchyloval k historickým námětům (Ďáblova past, Údolí včel, Adelheid nebo Stíny horkého léta). Za zmínku stojí ale i jeho pozdější snímky jako Dým bramborové natě nebo Hadí jed, v nichž se obrací do současnosti normalizačního období. Právě Dým bramborové natě s Rudolfem Hrušínským v hlavní roli ukazuje velmi odvážně na beznadějnost tehdejší doby. Ve filmu Hadí jed natočeného na začátku let osmdesátých pak Vláčil zpracoval své osobní téma - boj s alkoholismem.

František Vláčil se k filmu nedostal přes studium na FAMU, ale přes studium estetiky a dějin umění. Filmovou průpravu mu zajistila až spolupráce s tehdejšími energetickými závody a armádním filmem, pro něž natáčel krátká instruktážní videa. I přes požadované informativní sdělení skrze tyto filmy prosvítá jeho poetické vidění. Každý z těchto filmů obsahuje poetické sekvence, které naprosto vybočují dobovým normám a odhalují počátky filmového stylu, které Františku Vláčilovi později vyslouží označení básníka českého filmu.

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít