Frida Kahlo & ženy v umění

Co se skrývá za pestrými barvami autoportrétů Fridy Kahlo? Objevte jedinečnou osobnost mexické malířky a nezdolnost dalších umělkyň, které si stejně jako ona dokázaly prorazit cestu k úspěchu a uznání ve světě vizuálního umění.

Každý ví, jak vypadá. Její nezaměnitelné obočí, pestrobarevné autoportréty a květinové čelenky nám dávají pocit, že Fridu Kahlo důvěrně známe. Jaká osobnost se ale opravdu skrývá za těmito obrazy? Nový dokumentární film Frida Kahlo režisérky Ali Ray se nebojí ponořit hlouběji do jejího života, aby nám ukázal, jaké byly její múzy a kde se brala její odvaha a nezdolnost tolik potřebná ve světě výtvarného umění.

Výjimečné ženské osobnosti ze světa umění pro nás byly inspirací i ve výběru dalších filmů v programovém speciálu. V roce 1943 uspořádala americká sběratelka umění Peggy Guggenheim jednu z nejdůležitějších výstav minulého století. Expozice 31 Women představila jednu z prvních souborných výstav věnujících se ženám v umění a mezi vystavujícími umělkyněmi byla představena i Frida Kahlo. Peggy Guggenheim: Posedlost uměním představuje portrét jedné z nejvlivnějších žen ve výtvarném umění 20. století.

Nové detaily ze života Fridy Kahlo také přináší výstava jejích fotografií pořádaná Galerií hlavního města Prahy. Navštívit expozici v Domě U Kamenného zvonu nebo přehrát si film Frida Kahlo můžete do 16. ledna 2022.

Vybrané filmy

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít