Evald Schorm: Retrospektiva

Filmový, divadelní a televizní režisér československé nové vlny. Přinášíme vám tvorbu Evalda Schorma, který se nebál klást divákům otázky, na něž neexistují jednoduché odpovědi. Připomeňte si jeho hrané celovečerní filmy nebo méně známé dokumentární filmy, na nichž spolupracoval s Janem Špátou.

Na závěr roku 2021 jsme si připomněli 90. výročí od narození Evalda Schorma, režiséra hloubavých a dodnes podnětných filmů především ze 60. let. Jeho tvorba bývá řazena ke kriticko-realistické větvi nové vlny. V naší retrospektivě vám nabízíme jeho nejznámější hrané celovečerní filmy, mezi nimiž nechybí jeho debutový film Každý den odvahu (1964), divácky úspěšný Farářův konec (1968) nebo trezorový Den sedmý, osmá noc z roku 1969, který svým apokalyptickým vyzněním reaguje na atmosféru ve společnosti po invazi okupačních vojsk.

Ačkoliv se dokumentární postupy silně propsaly do jeho hraných filmů, jeho předchozí dokumentární tvorba není příliš známá. První dokumentární filmy začal natáčet na konci 50. let a jeho pravidelným spolupracovníkem se na nich stal kameraman a dokumentarista Jan Špáta. Společně se podíleli na filmech Železničáři (1963) nebo Žít svůj život (1963) o fotografovi Josefu Sudkovi. Vrcholem jejich tvůrčí spolupráce se stal film Zrcadlení (1965) kladoucí zásadní otázky o lidském bytí.

V rámci retrospektivy uvádíme i téměř neznámý film Křepelky (1969), pod nímž byl z politických důvodů jako režisér podepsaný kameraman Přemysl Prokop. I tak byl později zakázán a znovu uveden až v roce 1990. V témže roce, již po režisérově smrti, spatřili první diváci i film Zmatek (1990), v němž Stanislav Milota, Jaromír Kallista a další zaznamenali dění během a po vpádu vojsk Varšavské smlouvy. Evald Schorm film v těchto letech rozpracoval, dokončit ho po revoluci musel až Ivan Vojnár se Stanislavem Milotou.

Vybrané filmy

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít