Romové v hlavní roli

Romové patří k největší minoritní etnické skupině v Evropě, jejichž kulturu, tradice a historii si připomínáme 8. dubna při Mezinárodním dni Romů. U příležitosti online premiéry filmu Jak jsem se stala partyzánkou přinášíme výběr filmů s Romy v hlavní roli.

Nejnovější snímek Jak jsem se stala partyzánkou režisérka Vera Lacková rámuje romskou pohádkou, kterou ve filmu vypráví své dceři. Právě pomocí filmových příběhů v našem programovém speciálu upozorňujeme na historii Romů nejen v Česku a na Slovensku, ale i v širším evropském kontextu. Na zapomenuté osudy Romů během druhé světové války neupozorňuje pouze Vera Lacková, další pohled nabízí i Robert Kirchhoff v oceňovaném dokumentárním filmu Díra v hlavě.

Ještě dále do historie se vydal rumunský režisér Radu Jude v hraném filmu Aferim!, v němž upozorňuje na předsudky vůči Romům, se kterými se setkáváme od daleké minulosti až dodnes. S odlehčenými, až romantickými příběhy s Romy v hlavní roli pracoval i slovenský režisér Dušan Hanák ve svém filmu Růžové sny z roku 1976, nebo otec a syn Staviarští ve filmu Loli paradička z roku 2019.

Nejvýraznějším českým režisérem, který ve své tvorbě často pracuje s romskými představiteli, je Petr Václav. Jeho snímek Cesta ven oceněný cenami kritiky i Českými lvy pomohl objevit romské herce Klaudii Dudovou nebo Zdeňka Godlu.

DAFilms Živě: Vera Lacková Zapojte se i vy do diskuze Apoleny Rychlíkové s režisérkou Verou Lackovou. V pátek 8. dubna od 18:00.

Vybrané filmy

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít