Zlu navzdory

Osmého května si připomínáme ukončení 2. světové války v roce 1945. Zásadní událost evropské historie, která v současnosti rezonuje víc než kdy jindy. Náš programový speciál ke Dni vítězství přináší různá filmařská pojetí boje proti zlu a nabízí bravurně vystavěná komorní dramata i dobové dokumenty.

Kachyňův Kočár do Vídně podává svědectví o redistribuci viny a odplaty a soustřeďuje se na jednotlivce a jeho individuální prožívání „velkých“ dějinných událostí. Intenzívní pocity slovenských partyzánů, ohrožených nejen německou armádou, ale i hladem a vlastními strachy vykresluje dramatická Bílá tma.

Osudy židovské rodiny za druhé světové války vykreslil Alfréd Radok v expresivním filmu Daleká cesta, který kombinuje principy hraného a dokumentárního filmu. Střihový dokument Věrni zůstaneme Jiřího Weisse je svědectvím o působení československého odboje za druhé světové války od konce první československé republiky až po vítězný postup Spojenců v roce 1944.

Vybrané filmy

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít