Tereza Nvotová

Gratulujeme Tereze Nvotové k ceně Zlatý leopard za nejlepší film v kategorii Současná kinematografie z filmového festivalu v Locarnu, kterou si odnesl její nejnovější film Světlonoc. Podívejte se na její celovečerní hraný debut Špína, který získal Cenu české filmové kritiky za nejlepší film roku 2017 a Českého lva za nejlepší střih

Tereza Nvotová (1988, Trnava) vyrůstala v Bratislavě, momentálně žije v Praze. Získala bakalářský titul na katedře dokumentární tvorby na FAMU, kde dokončuje absolventský ročník na katedře hrané režie. V koprodukci s HBO natočila dokument Ježíš je normální! (2008), jenž se promítal na několika festivalech a dostal se i do české kinodistribuce. Natočila ale i dokumenty TRANSit (2015) nebo Jeden rok s Fulbrightem (2014). Věnuje se také moderaci a herectví, objevila se ve snímcích Malé oslavy (2008), Kuličky (2008) nebo 10 pravidel, jak sbalit holku (2014). Snímek Špína je její hraný celovečerní debut a poprvé byl uveden na MFF v Rotterdamu. Světlonoc (2022), poslední film Terezy Nvotové, vypráví příběh Šarloty vracející se do rodné vesnice ve slovenských horách, kde se stále věří na bosorky. Na filmovém festivalu v Locarnu získal cenu Zlatý leopard za nejlepší film v kategorii Současná kinematografie.

Vybrané filmy

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít