Trezorové filmy

Programovým speciálem navazujeme na speciál 1968: Okupace. Invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa a následná normalizace zastavily demokratické snahy na dalších dvacet let. Jedním z prvních zásahů režimu byl zákaz nepřijatelných filmů, které vznikly koncem 60. let, staly se z nich tzv. trezorové filmy, které jsme měli možnost zhlédnout až po Sametové revoluci v roce 1989.

Nejznámější trezorový film Všichni dobří rodáci natočil v roce 1968 Vojtěch Jasný o obyvatelích moravské vesnice, která se po únorovém převratu rozdělí na dva nesmiřitelné tábory. Film získal na MFF v Cannes 1968 cenu za režii a byl následně zakázán.

Komunistickou cenzurou neprošli ani Skřivánci na niti Jiřího Menzela a Bohumila Hrabala, kteří popisovali padesátá léta v kladenských ocelárnách, kam byli posíláni lidé nepohodlní režimu.

Mladého strojírenského dělníka, který místo na hlas svého svědomí spoléhá na plakátová hesla, si vybral Evald Schorm jako hlavního hrdinu svého celovečerního debutu Každý den odvahu.

Vybrané filmy

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít