Filmové sny Jana Švankmajera

Uveďme exkluzivní filmovou přehlídku oblíbeným pozdravem mága českého surrealismu: Všechnu moc imaginaci! Jan Švankmajer (*1934) je díky svým tvůrčím principům legendou české kinematografie, celosvětově uznávaným umělcem a jedním z nejlepších světových animátorů. Je považován za vizionáře, který obor významně obohatil velmi specifickým výtvarným rukopisem.

Získali jsme pro vás unikátní soubor celovečerních a krátkých snímků Jana Švankmajera. Jeho dílo je úzce spjato s filozofií hermetismu, surrealismu a jeho záliba v kuriozitách a alchymii sahá až k době Rudolfa II. Obsedantními tématy Švankmajerovy tvorby, jsou dětství, sen, jídlo, erotismus nebo loutkové divadlo.

Doporučujeme zhlédnout i dokumentární snímek Alchymická pec Jana Daňhela a Adama Oľhy, který poodkrývá tvůrčí metodu Jana Švankmajera.

Většina z filmů v přehlídce je v České republice poprvé uvedena online.


Cinepur na téma Jan Švankmajer ZDE.

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít