Geniální provokatér Lars von Trier

„Film by měl být jako kamínek v botě“, řekl enfant terrible evropského filmu Lars von Trier. Podle něj mohou filmaři vytvořit originální umělecké dílo, jen když se stylově odliší. Jak se mu to daří, posuďte sami. Předkládáme vám výběr z tvorby muže, který sám sebe nazval „nejlepším filmovým režisérem na světě“.

Manifest Dogme 95, hlásající návrat k jednoduchosti filmu, zbavení se produkčních úprav a soustředění se na děj a postavy, ovlivnil Trierův film Prolomit vlny. Snímek vyhrál hlavní cenu v Cannes a proslavil herečku Emily Watson, nominovanou na Oscara. Ale důsledně principy manifestu dodržel režisér jen u filmu Idioti. Jeho muzikál Tanec v temnotách, v hlavní roli s islandskou zpěvačkou Björk, získal v Cannes Zlatou Palmu. Z Trierovy nedokončené trilogie "USA - Země možností" pro vás uvádíme druhý díl Manderlay, snímek stylizovaný do záznamu divadelní hry. Nesmí chybět ani hororový umělecký film Antikrist v hlavní roli s Willemem Dafoem a Charlotte Gainsbourgovou a Melancholia, psychologické drama o konci světa s prvky sci-fi.

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít