Benátky už po osmdesáté - Long live Venice IFF!

Ve středu 30. srpna odstartoval jubilejní 80. ročník nejstarší mezinárodní filmové přehlídky vůbec - benátského festivalu - a my vás zveme, abyste se s námi vydali na pomyslnou plavbu až k ostrovu Lido, přenesli se do tamějších kinosálů a užili si výběr výjimečných filmů, které se zde v minulosti poprvé představily publiku.

MFF Benátky již od roku 1932 oslavuje film napříč originalitou jeho žánrů, kulturních variací i uměleckých perspektiv. DAFilms při příležitosti jeho kulatého výročí přináší výběr evropských snímků, které byly v minulosti na Lidu poprvé představeny publiku. Jsou mezi nimi nejen filmy režisérů a režisérek, kteří měli na benátském festivalu v uplynulých letech možnost uvést své debuty (Oběť, Jabka, Běžná selhání), ale také snímky renomovaných filmařů a filmařek, kteří za ně na této prestižní filmové přehlídce získaly klíčová ocenění (Quo Vadis, Aida?, 107 matek, Žaluji!). V našem výběru nechybí výjimečná polská dramata jako Corpus Christi či Nezanechat stopy, osobité historické reflexe jako je Nikdy neodracej zrak oskarového režiséra Floriana Henckela von Donnersmarcka i formálně originální filmy jako je psychoanalytická komedie Jana Švankmajera Přežít svůj život či osobitá adaptace prvního komiksového románu v novodobé české historii Alois Nebel. Do benátského programového speciálu zařazujeme také trojici filmů v letošním roce zesnulého slovenského režiséra Juraje Jakubiska, s nimiž tento "Fellini východu" oslavil své první úspěchy právě na slavné La Mostra Internazionale d´Arte Cinematografica di Venezia...

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít