Myšlení obrazem

Miroslav Petříček je předním českým filozofem a estetikem, který se po desítky let systematicky zabývá reflexí vizuálního umění. Své myšlenky o aspektech jazyka umění shrnul v množství textů, mimo jiné v knize Myšlení obrazem, která se stala hlavním impulzem pro vznik výstavy GHMP Myšlení obrazem: Vizuální události Miroslava Petříčka, která probíhá od 4. října 2023 do 28. ledna 2024 v pražské Městské knihovně a jejímž základem je konstatování, že setkání s obrazem je událost. Vybrali jsme pro vás filmy, které dotvářejí kontext výstavy a obohacují ji o filmové zážitky. Ať jsou pro vás událostí!

Dá se zfilmovat umělecký manifest? Německý umělec Julian Rosefeldt má za to, že ano a tak adaptoval hned padesát tři textů o umění a tvorbě – od Tristana Tzary po Jima Jarmusche. Film Manifesto vznikl původně jako galerijní instalace, ale ani po sestříhání do celovečerní stopáže neztratily herecké proměny Cate Blanchett nic ze svého šarmu a vtipu. Podstatně větší nároky na pozornost diváka klade kanadský umělec Mark Lewis a jeho Invence, osobní až intimní průvodce po (nejen) pařížském Louvru - nehledejte poruchu na svém přijímači, zvuk ve filmu chybí zcela záměrně. Originální rukopis nezapře ani další Kanaďan v našem výběru, Mike Hoolboom, který v sebereflektivně pojatých snímcích Imitation of life a Fascination provádí (psycho)analýzu filmových obrazů. Filmově filozofovat neumí jenom za oceánem – domácí tvorbu zastupuje Osobní život díry Ondřeje Vavrečky a krátký experimentální film Pět set plošin inspirovaný dílem francouzských filozofů Gillese Deleuzeho a Félixe Guattariho, který natočila současná děkanka FAMU Andrea Slováková. Samotný Miroslav Petříček vystupuje často jako protagonista v českých dokumentech – do výběru jsme zařadili dva snímky, které se nejvíce dotýkají tématu reflexe (moderního) výtvarného umění Komplex epopeje a Za pravdu análem. A když už je řeč o „vizuálních událostech“ nemůže v našem filmovém výběru chybět Andrej Tarkovskij – tentokrát pohledem svého syna v působivém dokumentu Andrej Tarkovskij - film jako modlitba.

Ve spolupráci s

  • GHMP

Vybrané filmy

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít