Zločin a trest

Zločin a trest k sobě zdánlivě patří stejně nerozlučně jako pepř a sůl, Laurel a Hardy či láska a manželství – jak svého času zpíval Frank Sinatra. V praxi to však často nevidíme. Je snad spravedlnost skutečně slepá? Ptají se hrdinové našeho filmového speciálu a při hledání odpovědi ji leckdy neváhají vzít do vlastních rukou.

Daniel Auteuil exceluje v roli zoufalého otce, který se v napínavé rekonstrukci skutečného soudního dramatu pokouší domoci spravedlnosti pro svou dceru. Jiný ostře sledovaný soudní proces zaujal režiséra Michaela Winterbottoma - dokázala by Amanda Knox, mladá Američanka s tváří anděla, opravdu zavraždit svoji spolubydlící? Ponor do bestiální psychiky jeho neNORMALního klienta málem připraví mladého ambiciózního advokáta o zdravý rozum, zatímco mysl bývalého islandského policisty kalí v dramatu Bílý, bílý den černé myšlenky na odplatu nevěry své ženy. Spravedlnost do vlastních rukou - v podobě řetězu od kola - bere také Chadwick Boseman, který dřív, než se proslavil jako Černý panter, provětral v Kingově pomstě zatuchlé kalifornské podsvětí. O zatuchlosti politické situace na Kubě nemají pochyby Dámy v bílém, které v dokumentu Ivany Pauerové Miloševičové požadují spravedlnost pro své muže, politické vězně komunistického režimu. Za nespravedlností ovšem netřeba cestovat až do Karibiku – jako politický vězeň se cítí také Dobrý řidič Smetana, který se do boje s nespravedlností, mafiánstvím a nevkusem české politiky vyzbrojil lihovým fixem.

Vybrané filmy

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít