Zápisky z podzemí

Dnes už nelze pochybovat o tom, že se současné Rusko znovu propadlo do područí diktatury a představuje jedno z největších bezpečnostních rizik pro celý svět. Jak se však stalo, že třicet let po rozpadu Sovětského svazu přichází do Evropy opět mráz z Kremlu? Přinášíme výběr pozoruhodných snímků, které zachycují tragickou cestu ruské společnosti do podzemí civilizovaného světa.

Následující výběr (nejen) ruských dokumentů můžeme tematicky rozdělit na dvě části. První se zabývá ruskou politickou scénou: Ve světle nedávné násilné smrti Alexeje Navalného přinášíme portréty osobností potlačované a likvidované politické opozice – Můj přítel Boris Němcov, Občan Chodorkovskij, Období. Vitalij Mansky zase ve filmech Svědkové Putinovi, Rudí carové a Gorbačov. Ráj dokumentuje vzestup ruské oligarchické diktatury. V druhá části speciálu můžeme nahlédnout do „obyčejného“ života ruské společnosti. Tyto pronikavé snímky nemilosrdně pitvají ruskou mentalitu a přesvědčivě ukazují, jak od „malých“ nešvarů všedního života jako je např. bezohlednost v silničním provozu vede cesta k netoleranci, společenské otupělosti a lhostejnosti k životům ostatních i svým vlastním.

Vybrané filmy

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít