Ozvěny Finále Plzeň 2024

Přinášíme online ozvěny 37. ročníku festivalu Finále Plzeň v podobě snímků pečlivě vybraných napříč soutěžními i nesoutěžními sekcemi této přehlídky, některé z nich exkluzivně.

Festival Finále Plzeň tradičně představuje to nejlepší z nejnovějších počinů české kinematografie. Program přehlídky letos nabídl mimo jiné také pestré sekce Ženy a film, ZOOM na Pobaltí a Německé kino.
Dokumentární soutěž představujeme například citlivě zpracovaným portrétem transgender muže a jeho nejbližších Šťastný člověk režisérky Soni G. Lutherové a nechybí ani snímek Tady Havel, slyšíte mě? režiséra a dlouholetého spolupracovníka Václava Havla Petra Jančárka. Dalšími silnými zástupci dokumentárními soutěže je introspektivní dokumentární deník Jana Huška Pochcánek mapující dospívání mladého chlapce na ploše několika let. O síle fake-news vypovídá absurdní komedie s prvky tísnivého socio-politického dramatu Redakce ukrajinského režiséra Romana Bondarchuka, která vznikla v české koprodukci a měla premiéru na letošním Berlinale. Z dalších, zahraničními festivaly oceňovaných koprodukčních snímků, uvádíme Mořskou sůl libanonské režisérky a studentky pražské FAMU Leily Basmy, která se poprvé publiku představila na festivalu v Benátkách v sekci Orizzonti.

Vybrané filmy

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít