Diana Cam Van Nguyen

Diana Cam Van Nguyen (Česká republika)

Diana Cam Van Nguyen (1993, Cheb) je česko-vietnamská režisérka, výtvarnice a animátorka žijící v Praze. Je absolventkou Katedry animované tvorby na FAMU. Její krátké filmy filmy Malá (2017) a Spolu sami (2018) byly promítnuty na mnoha domácích a zahraničních festivalech a vyhrály několik cen.

Spolu sami bylo oceněno na MFDF Ji.hlava jako Nejlepší český experimentální dokumentární film 2018. Svoji mezinárodní premiéru měl film na MFF v Rotterdamu a soutěžil v Annecy a na BFI London Film Festival. Snímek byl nominovaný na České lvy v sekci studentských filmů a dostal se mezi tři finalisty BAFTA Student Film Award 2019.

Její krátký film Milý tati (2021) vyhrál Českého lva a Cenu české filmové kritiky za Nejlepší krátký film 2021, Cenu Magnesia za Nejlepší studentský film a Nejlepší zvuk na MFDF Jihlava 2021. Mezinárodní ocenění film dostal na BFI London Film Festival, Clermont-Ferrand, DOK Leipzig a dostal Zvláštní uznání v Torontu. Cenami AFI Grand Jury Award 2021 a Flickerfest Documentary Short FIlm Award se film kvalifikoval na Oscary 2023.

Filmografie

  • Milý tati
    2021
  • Spolu sami
    2018
  • Malá
    2017

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít