Bohdan Sláma

Bohdan Sláma (Česká republika)

Bohdan Sláma (1967, Opava) vystudoval ČVUT a v roce 1997 ukončil studium na katedře režie na pražské FAMU absolventským filmem Akáty bílé (1996).

V celovečerním debutu Divoké včely (2001) navázal na poetiku české nové vlny 60. let a získal za něj ocenění na mnoha mezinárodních filmových festivalech (mj. MFF Rotterdam – hlavní cena Tygr, MFF San Francisco – cena SKYY). Za Českou republiku se ucházel o nominaci na Oscara a Evropskou filmovou cenu. Obdobně laděný snímek Štěstí (2005) získal sedm Českých lvů a vyhrál festival v San Sebastiánu. Úspěšné byly i tituly Venkovský učitel (2008), který získal dva České lvy, a Čtyři slunce (2012), s nimiž Sláma soutěžil v Sundance.

Režíroval některé epizody z televizních a internetových seriálů Život a doba soudce A.K. (2014), Kancelář Blaník (2014–2015) a část Na dně skleničky (2014) z TV cyklu Nevinné lži.

Příležitostně se objevil i jako herec a účinkuje v TV dokumentech a pořadech (mimo jiné Rozmarná léta českého filmu nebo Celnice: Rodina byla základ státu).

Od roku 2002 působí jako pedagog Katedry režie na FAMU, kterou od září 2013 i vede. Jako pedagogický vedoucí je podepsán pod řadou studentských snímků. Ze svých rozhovorů s Milošem Formanem vydal kninu Povolání režisér (nakl. Prostor, Praha 2013).

Žije na jihočeském statku v Bořicích s manželkou a s adoptovanými syny.

Filmografie

  • Krajina ve stínu
    2020
  • Bába z ledu
    2017
  • Čtyři slunce
    2012
  • Venkovský učitel
    2007
  • Štěstí
    2005
  • Radhošť
    2002
  • Divoké včely
    2001
  • Akáty bílé
    1997
  • Zahrádka ráje
    1994

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít