Agnieszka Holland

Agnieszka Holland (Polsko)

Respektovaná a oceňovaná režisérka a scenáristka, která má na svém kontě tři nominace na Oscara, pochází z Varšavy. Na konci 60. let studovala na pražské FAMU, zažila atmosféru Pražského jara 1968 a řadu osobností, které se po roce 1989 stali symboly svobody a demokracie (FAMU absolvovala v roce 1971). Její začátky asistentky režie jsou spojeny s legendami polské kinematografie: s Andrzejem Wajdou a Krzysztofem Zanussim. Debutovala psychologickým dramatem Provinční herci (1980), metaforou na tehdejší politickou situaci v Polsku, které se stalo důležitým dílem tzv. kina morálního neklidu, oceněné na festivalu v Cannes Cenou mezinárodní kritiky.

Po vyhlášení výjimečného stavu v Polsku Agnieszka Holland emigruje a i ve svobodných podmínkách natáčí společensko-politicko-morální snímky. Drama o osudech židovských žen v čase druhé světové války Hořká sklizeň (Bittere Ernte, 1985), realizované v západoněmecké produkci, zaznamenalo její první nominací na Oscara za nejlepší zahraniční film. Následoval thriller Jak zabít kněze (To Kill a Priest, 1988), skutečný příběh kněze Jerzyho Popieluszka umučeného polskou tajnou policií. Proslulý se stal snímek vyprávějící o židovském chlapci, kterému se podařilo přežít nacismus i stalinské represe ve válečném dramatu Evropa, Evropa (Europa, Europa, 1990). Tento groteskní, místy absurdní příběh z doby totality natočený podle skutečné události získal Zlatý glóbus a byl rovněž nominován na Oscara v kategorii nejlepší zahraniční film. K židovské tematice se navrátila také ve snímku nominovaném na Oscara za nejlepší zahraniční film V temnotě (In Darkness, 2011).

Z její pestré filmografie, kterou Agnieszka Holland natáčí v USA, Polsku, ale i u nás, stojí za pozornost životopisná dramata Úplné zatmění s excelujícím Leonardo DiCapriem (1995) a Ve stínu Beethovena (2006), dále oceňovaná televizní série Hořící keř (2013), ověnčená cenou za nejlepší režii pro Agnieszka Holland v rámci Cen české filmové kritiky a Českých lvů. Zatím poslední dokončený snímek režisérky Hranice získal Zvláštní cenu poroty na filmovém festivalu v Benátkách.

Filmografie

  • Hranice
    2023
  • Šarlatán
    2020
  • Pan Jones
    2019
  • Přes kosti mrtvých
    2017
  • Hořící keř
    2013
  • V temnotě
    2011
  • Ve stínu Beethovena
    2006
  • Úplné zatmění
    1995
  • Evropa, Evropa
    1990
  • Jak zabít kněze
    1988
  • Hořká sklizeň
    1985
  • Provinční herci
    1980

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít