Fotografie není k dispozici.

Juraj Nvota (Slovensko)

Slovenský režisér a herec Juraj Nvota se narodil v roce 1954 v Bratislavě. Vystudoval divadelní režii na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě, kde absolvoval v roce 1977.

Jako herec úspěšně působil v Divadle pro děti a mládež v Trnavě. V roce 1982 začal s režírováním v Radošínském naivním divadle, pokračoval režijní prací v Slovenském komorním divadle v Martine a ve Studiu L+S v Bratislavě. Od roku 1992 je interním režisérem Divadla Astorka Korzo 90 v Bratislavě, pravidelně režíruje i v Slovenském národním divadle v Bratislavě a ve Studiu Ypsilon v Praze.

Jako filmový herec se proslavil rolí pošťáka Jakuba v poetickém snímku Ružové sny (1976) režiséra Dušana Hanáka. U stejného režiséra si zahrál i v dramatech Ja milujem, ty miluješ (1980) a Tichá radosť (1985). Dále se objevil např. v dramatech Všetko čo mám rád (1992) v režii Martina Šulíka,* Klaunech* (2013) Viktora Tauše, Občanském průkazu Ondřeje Trojana nebo v snímku Slovo.

Jako režisér se věnuje dokumentární, televizní a hrané tvorbě, ve které debutoval komorním oceněným příběhem Kruté radosti (2002). Následovala oceňovaná tragikomedie Muzika (2007), drama Konfident (2012) a naposledy rodinný snímek Jak jsme hráli čáru (2014).

V současné době Juraj Nvota přednáší na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě na katedře režie a dramaturgie.

Filmografie

  • Jinde
    2018
  • Johančino tajemství
    2015
  • Jak jsme hráli čáru
    2014
  • Konfident
    2012
  • Muzika
    2007
  • Kruté radosti
    2002

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít