Peter Nestler

Peter Nestler (Německo)

Peter Nestler (nar. 1937) patří k nejosobitějším a nejdůležitějším filmovým tvůrcům poválečného Německa. V první polovině šedesátých let 20. století natočil sérii poetických filmů zachycujících změny probíhající na venkově i v průmyslových oblastech a popisujících situaci v dělnických komunitách, a to převážně v Německu, ale také ve Velké Británii, kde pracoval na filmu Ein Arbeiterclub in Sheffield (Dělnický klub v Sheffieldu, 1965). V témže roce režíroval snímek Von Griechenland (Z Řecka, 1965) o nástupu fašismu a protifašistickém boji a o dva roky později natočil nekompromisní a naléhavý film I Ruhrområdet (V Porýní, 1967).

Námitky vůči jeho politickým názorům a filmové estetice vedly k jeho odchodu do Švédska, kde pracoval převážně pro televizi. Souhrn jeho tvorby od sedmdesátých let je mimořádně obsáhlý. Formálně i tematicky Nestler rozvíjí svá první díla a opětovně se vrací do minulosti, k dělnické třídě, antifašismu, dějinám práce a výroby a imigraci. V posledních dvaceti letech se ve svých filmech nadále věnuje změnám, paměti a jejímu zachování, jak je patrné například ze snímku Die Nordkalotte (Severní Kalota, 1991), který je pozoruhodným cestopisem mapujícím škodlivé dopady industrializace na sámskou komunitu a severoevropskou krajinu.

Retrospektiva Petera Nestlera na DAFilms.com


Článek o rané tvorbě Petera Nestlera (Martin Šrajer - dok.revue)

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít