Tomáš Hodan (Česká republika)

Tomáš Hodan (1980) po maturitě na gymnáziu studoval publicistiku, zlínskou filmovou školu, na Univerzitě Palackého v Olomouci teorii dějin dramatických umění a na Masarykově Univerzitě v Brně filmovou vědu. Dokončil pouze Filmovou školu ve Zlíně. Zde natáčel filmy hrané, dokumentární i animované.
V roce 2006 měl v kinech premiéru celovečerní dokumentární film Půl čtvrté o životě na Zakarpatské Ukrajině. Jako režisér a kameraman natočil řadu dokumentů v zahraničí. (Angola, Sýrie, Bosna a Hercegovina, Kypr, Turecko). Film o humanitární pomoci v poválečné oblasti Angola – sen a skutečnost získal několik mezinárodních cen.
Spolu s fotografem Michalem Novotným a reportérem Markem Vítkem několikrát natáčel s českými vojenskými jednotkami v Afghánistánu. Naposledy se zde podílel na chystaném dokumentárním filmu Radima Špačka Měděná hora.
V dokumentárním filmu Mlýnské kolo Hany Hegerové sledoval vznik posledního alba populární české šansoniérky. Okrajově se věnuje tvorbě videoklipů (Nahoru po schodišti dolů band, Hapka/Horáček) a charitativních spotů (bezkorupce – oživení o.p.s., Paměť národa aj.).
Pracoval jako scenárista televizních seriálů např. Redakce. Je členem iniciativy Kino Otevřeno, která otevírá zavřené kinosály v České republice. Věnuje se Maratonským běhům.
V současné době se hodně věnuje scénáristické práci. Píše scénáře pro satirický politický sitcom Kancelář Blaník, za které skupina autorů obdržela několik profesních cen. V realizaci je celovečerní filmová pohádka Horkou Jehlou, kterou napsal spolu s Robertem Geislerem. V létě 2015 má premiéru jeho dokumentární film Filmový dobrodruh Karel Zeman.

Filmografie

  • 2017 Horkou jehlou
    filmová pohádka – v realizaci, scénář spolu s Robertem Geislerem
  • 2015 Filmový dobrodruh Karel Zeman, celovečerní filmový dokument
  • 2015 Rok Jinak - sběrný dokument pro ČT
  • 2014 Kancelář Blaník, politický sitkom
    scénář
  • 2013 Pomáhat a pálit, dokument pro cyklus ČT
  • 2011 Tajemství Hany Hegerové, dokumentární film pro TV Barrandov
  • 2011 Česká pomoc, dokumentární film o českých vojácích v Afghánistánu pro ČT
  • 2010 Paměť národa, spoty a série portrétů hrdinů oceněných Cenou Paměti národa
  • 2010 Mlýnské kolo Hany Hegerové, dokumentární film o zpěvačce Haně Hegerové a nahrávání jejího posledního alb
  • 2008 Angola – sen a skutečnost (režie, kamera), dlouhometrážní dokument z Afriky
  • 2008 Afghánská trilogie - Kábul, Logar, S.O.G. (režie, kamera), trojice dokumentů o českých vojácích ve válce v Afghánistánu
  • 2006 Půl čtvrté
    námět, scénář, režie
  • 2001 Medici (námět, scénář, režie), krátký hraný film

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air, z.s. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.