Olga Sommerová (Česká republika)

Olga Sommerová se narodila v Praze roku 1949. Vystudovala katedru dokumentární tvorby na FAMU. Na konci 70. let byla na krátkou dobu redaktorkou v Československé televizi. V letech 1989-1993 pracovala v Krátkém filmu. V letech 1991 - 2002 učila na FAMU, od roku 1994 vedla osm let katedru dokumentární tvorby. V roce 1995 byla na základě habilitační přednášky Dokumentární film - má láska jmenována docentkou. Externě spolupracuje s Vyšší odbornou filmovou školou v Písku a pořádá projekce, přednášky a besedy na pozvání kulturních institucí v celé České republice.
Na základě úspěšného filmu O čem sní ženy vydala tři stejnojmenné knihy rozhovorů, které se společně s knihou O čem sní muži staly bestsellery.

Její filmy se věnují především sociálním tématům a mezilidským vztahům, nechybí mezi nimi portréty obyčejných lidí i významných osobností, fenomény společenského a uměleckého života, feminismus či politická historie České republiky.

Olga Sommerová je členkou Českého filmového a televizního svazu (FITES), Asociace režisérů a scénáristů (ARAS) a České filmové a televizní akademie. Účastní se členství v porotách domácích i mezinárodních filmových festivalů, například festivalu Jeden svět v Praze nebo MFF v Karlových Varech. Je matkou Jakuba Sommera a Olgy Špátové, taktéž filmových režisérů.

Filmografie

  • Konkurs na rok 2000
    1979
  • Doma
    1980
  • S tebou, táto
    1981
  • Talentované děti
    1986
  • Otec a dcera
    1986
  • Zkus to dokázat
    1987
  • Za svou pravdou stát
    1987
  • Máte rádi Smetanu?
    1989
  • Bůh žehnej Československu
    1990
  • Miluj bližního svého
    1990
  • Svobodný člověk Václav Malý
    1990
  • Netrpělivost srdce
    1991
  • Přítelkyně
    1991
  • Zdeňka Hůly Svěcení jara
    1992
  • Žena, zločin a trest
    1992
  • Slovensko ve svobodné Evropě
    1993
  • Spřízněni bláznovstvím
    1993
  • TV cyklus GEN
    1992-96
  • Nesmrtelná hvězda Božena Němcová
    1997
  • Jó, to jsem ještě žil
    1997
  • Zavřené světy
    1999
  • O čem sní ženy
    1999
  • O čem sní muži
    1999
  • Zábradlí
    2000
  • Ztracená duše národa
    2002
  • Konec světa v srdci Evropy
    2002
  • Máňa po deseti letech
    2003
  • Dva muži na Sibiři
    2004
  • Tomáš Garrigue Masaryk
    2004
  • Děti pod Karpaty
    2004
  • Moje 20. století
    2005
  • Láska včera, dnes a zítra
    2005
  • Ženy Charty 77
    2006
  • Přežili jsme svoje děti
    2006
  • Medela
    2007
  • Sedm světel
    2008
  • Do samoty v tanci
    2008
  • 21 mluvčích Charty 77
    2009
  • Drž rytmus!
    2009
  • České milování
    2009
  • 24
    2011
  • Věra 68
    2012
  • Popelčin komplex
    2013
  • To jsme si zase užili světa
    2014
  • Příběhy neobyčejné energie
    2014
  • Magický hlas rebelky
    2014
  • Samoživy
    2015
  • Svoboda podle Ságla
    2016
  • České studentské revolty
    2016
  • Červená
    2017

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance