Helena Třeštíková (Česká republika)

Helena Třeštíková se narodila roku 1949 v Praze. V roce 1975 úspěšně dostudovala Katedru dokumentární tvorby (KDT) na FAMU a jako jedna z prvních v ČR se začala věnovat časosběrné metodě - tedy sledování lidských osudů v delším časovém úseku. Její první časosběrný projekt sledoval šest manželských párů od chvíle sňatku a výsledkem byl cyklus pro televizi s názvem Manželské etudy (1987), kterým se poprvé dostala do širšího povědomí diváků. S velkým úspěchem následovaly např. filmy Marcela, Sladké století či Ženy na přelomu tisíciletí. V roce 2007 se na krátkou dobu stala ministryní kultury ČR. Velmi zaujala snímkem Katka (2009), ve kterém čtrnáct let sleduje život mladé narkomanky. Od roku 2002 vede realizační dílnu na KDT na FAMU a na kontě má více než 60 filmů. V roce 2008 získala titul docent.

Filmografie

  • Ester
    2021
  • Karolína
    2021
  • Anny
    2020
  • Forman vs. Forman
    2019
  • Manželské etudy po 35 letech
    2017
  • Strnadovi
    2017
  • Zkáza krásou
    2016
  • Mallory
    2015
  • Život s Kašparem
    2013
  • Vojta Lavička: Nahoru a dolů
    2013
  • Soukromý vesmír
    2011
  • 24
    2011
  • Katka
    2009
  • René
    2008
  • Marcela
    2006
  • Manželské etudy po dvaceti letech
    2005
  • Nesdělitelné
    2004
  • Události Pavla Štechy
    2004
  • Nebylo to marný
    2004
  • Pavel Tigrid - Evropan
    2003
  • Když musíš, tak musíš?
    2003
  • Obsluhovala jsem Karla Čapka
    2003
  • Má šťastná hvězda
    2003
  • Nebe nad Evropou
    2003
  • Hitler, Stalin a já
    2001
  • Být Romkou
    2001
  • Být Romem
    2001
  • V pasti - Katka
    2001
  • Ženy na přelomu tisíciletí
    2000
  • Carmen Story
    1999
  • Určitý způsob štěstí
    1999
  • Výzva
    1999
  • Deset let v životě mladého muže
    1999
  • Lidé, mám vás rád!
    1998
  • Vyloučeni z literatury
    1997
  • Sladké století
    1997
  • Sladké hořkosti Lídy Baarové
    1995
  • GENUS
    1995
  • GEN – Galerie elity národa
    1993
  • Řekni mi něco o sobě - Láďa
    1993
  • Kašpar
    1993
  • Řekni mi něco o sobě - René
    1992
  • Hledání cest
    1988
  • Z lásky
    1988
  • Manželské etudy
    1987
  • Japonská neděle
    1981
  • Dotek světla
    1979
  • Dvě jubilea Jana Zrzavého
    1976
  • Zázrak
    1975

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air, z.s. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít