Helena Třeštíková (Česká republika)

Helena Třeštíková se narodila roku 1949 v Praze. V roce 1975 úspěšně dostudovala Katedru dokumentární tvorby (KDT) na FAMU a jako jedna z prvních v ČR se začala věnovat časosběrné metodě - tedy sledování lidských osudů v delším časovém úseku. Její první časosběrný projekt sledoval šest manželských párů od chvíle sňatku a výsledkem byl cyklus pro televizi s názvem Manželské etudy (1987), kterým se poprvé dostala do širšího povědomí diváků. S velkým úspěchem následovaly např. filmy Marcela, Sladké století či Ženy na přelomu tisíciletí. V roce 2007 se na krátkou dobu stala ministryní kultury ČR. Velmi zaujala snímkem Katka (2009), ve kterém čtrnáct let sleduje život mladé narkomanky. Od roku 2002 vede realizační dílnu na KDT na FAMU a na kontě má více než 60 filmů. V roce 2008 získala titul docent.

Filmografie

  • Zázrak
    1975
  • Dvě jubilea Jana Zrzavého
    1976
  • Dotek světla
    1979
  • Japonská neděle
    1981
  • Manželské etudy
    1987
  • Z lásky
    1988
  • Hledání cest
    1988
  • Řekni mi něco o sobě - René
    1992
  • Řekni mi něco o sobě - Láďa
    1993
  • GEN – Galerie elity národa
    1993
  • Kašpar
    1993
  • Sladké hořkosti Lídy Baarové
    1995
  • GENUS
    1995
  • Vyloučeni z literatury
    1997
  • Sladké století
    1997
  • Lidé, mám vás rád!
    1998
  • Deset let v životě mladého muže
    1999
  • Výzva
    1999
  • Určitý způsob štěstí
    1999
  • Carmen Story
    1999
  • Ženy na přelomu tisíciletí
    2000
  • V pasti - Katka
    2001
  • Hitler, Stalin a já
    2001
  • Být Romkou
    2001
  • Být Romem
    2001
  • Pavel Tigrid - Evropan
    2003
  • Nebe nad Evropou
    2003
  • Má šťastná hvězda
    2003
  • Obsluhovala jsem Karla Čapka
    2003
  • Nebe nad Evropou
    2003
  • Když musíš, tak musíš?
    2003
  • Události Pavla Štechy
    2004
  • Nesdělitelné
    2004
  • Nebylo to marný
    2004
  • Manželské etudy po dvaceti letech
    2005
  • Marcela
    006
  • René
    2008
  • Katka
    2009
  • Soukromý vesmír
    2011
  • 24
    2011
  • Život s Kašparem
    2013
  • Vojta Lavička: Nahoru a dolů
    2013
  • Mallory
    2015
  • Zkáza krásou
    2016
  • Strnadovi
    2017

Členové Doc Alliance

Doc Alliance je tvůrčí partnerství 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu. Naším cílem je prosazování žánru dokumentárního filmu, podpora jeho rozmanitosti a propagace kvalitních autorských dokumentárních snímků.