Helena Třeštíková (Česká republika)

Helena Třeštíková se narodila roku 1949 v Praze. V roce 1975 úspěšně dostudovala Katedru dokumentární tvorby (KDT) na FAMU a jako jedna z prvních v ČR se začala věnovat časosběrné metodě - tedy sledování lidských osudů v delším časovém úseku. Její první časosběrný projekt sledoval šest manželských párů od chvíle sňatku a výsledkem byl cyklus pro televizi s názvem Manželské etudy (1987), kterým se poprvé dostala do širšího povědomí diváků. S velkým úspěchem následovaly např. filmy Marcela, Sladké století či Ženy na přelomu tisíciletí. V roce 2007 se na krátkou dobu stala ministryní kultury ČR. Velmi zaujala snímkem Katka (2009), ve kterém čtrnáct let sleduje život mladé narkomanky. Od roku 2002 vede realizační dílnu na KDT na FAMU a na kontě má více než 60 filmů. V roce 2008 získala titul docent.

Filmografie

  • Zázrak
    15’, ČSSR, 1975
  • Dvě jubilea Jana Zrzavého
    18´, ČSSR, 1976
  • Dotek světla
    14´, ČSSR, 1979
  • Japonská neděle
    13´, ČSSR, 1981
  • Manželské etudy -TV seriál
    6x50´, ČSSR, 1987
  • Z lásky
    76´, ČSSR, 1988
  • Hledání cest
    96´, ČSSR, 1988
  • Řekni mi něco o sobě - René
    60´, ČSFR, 1992
  • Řekni mi něco o sobě - Láďa
    42´, ČR, 1993
  • GEN – Galerie elity národa - TV pořad
    ČR, 1993
  • Kašpar
    50´, ČR, 1993
  • Sladké hořkosti Lídy Baarové
    30´, ČR, 1995
  • GENUS – TV pořad
    4 díly, ČR, 1995
  • Vyloučeni z literatury
    57´, ČR, 1997
  • Sladké století
    58´, ČR, 1997
  • Lidé, mám vás rád!
    56´, ČR, 1998
  • Deset let v životě mladého muže
    57´, ČR, 1999
  • Výzva
    53´,ČR, 1999
  • Určitý způsob štěstí
    51´, ČR, 1999
  • Carmen Story
    52´, ČR, 1999
  • Ženy na přelomu tisíciletí-TV seriál
    10x55´, ČR, 2000
  • V pasti - Katka
    58´, ČR, 2001
  • Hitler, Stalin a já
    56´, ČR, 2001
  • Být Romkou
    57´, ČR, 2001
  • Být Romem
    57´, ČR, 2001
  • Pavel Tigrid - Evropan
    57´, ČR, 2003
  • Nebe nad Evropou
    56´, ČR, 2003
  • Má šťastná hvězda
    57´, ČR, 2003
  • Obsluhovala jsem Karla Čapka
    28´, ĆR, 2003
  • Nebe nad Evropou
    56´, ČR, 2003
  • Když musíš, tak musíš?-TV seriál (10x27´, ČR, 2003) - režie epizody
  • Události Pavla Štechy
    54´, ČR, 2004
  • Nesdělitelné
    55´, ČR, 2004
  • Nebylo to marný
    57´, ČR, 2004
  • Manželské etudy po dvaceti letech - TV seriál
    6x55´, ČR, 2005
  • Marcela
    82´, ČR, 2006
  • René
    90´, ČR, 2008
  • Katka
    90´, ČR, 2009
  • Soukromý vesmír
    83’, ČR, 2011
  • 24 – TV film
    52’, ČR, 2011
  • Život s Kašparem
    89’, ČR, 2013
  • Vojta Lavička: Nahoru a dolů
    89’, ČR, 2013
  • Mallory
    101', ČR, 2015
  • Zkáza krásou
    95', ČR, 2015

Členové Doc Alliance

Doc Alliance je tvůrčí partnerství 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu. Naším cílem je prosazování žánru dokumentárního filmu, podpora jeho rozmanitosti a propagace kvalitních autorských dokumentárních snímků.