Mike Hoolboom (Kanada)

Mike Hoolboom je kanadský umělec zabývající se filmem a videem. Od roku 1980 vytvořil přes padesát filmů a videí (přesná čísla nejsou k dispozici, neboť Hoolboom je známý přetvářením své filmografie: některé filmy přestříhává, jiné spojuje dohromady či je naopak stahuje z oběhu). Sehrál také důležitou roli kurátora a kritika v komunitě kanadského avantgardního filmu. Je zakládajícím členem kolektivu Pleasure Dome a dále pracoval jako umělecký ředitel festivalu Images Festival a jako koordinátor experimentálního filmu v Canadian Filmmakers Distribution Centre.
Hoolboom ve svých dílech uplatnil mnoho tradičních experimentálních filmových strategií – ruční zpracování, pozměněná found-footage a home videa, emotivní, poetické a přemýšlivé mezititulky a voice-over. Také spolupracoval s předními kanadskými filmovými tvůrci a autory videí, jako jsou Kika Thorne (Two, 1990), Steve Sanguedolce (Mexico, 1992) či Ann Marie Fleming (Man, 1991; The New Man, 1992).
Uveřejnil přes sto článků o okrajových médiích, které otiskly magazíny a katalogy po celém světě. Hoolboomovo dílo tvoří desítky filmů nejrůznějších délek a provedení, které podle kritika Geoffa Pevereho „poukázaly na obrovský zájem vypořádat se s nejzazšími hranicemi vnímání, jazyka, sebe sama, mechanické reprodukce, tělesných pocitů a zkušenosti (a v poslední době překvapivě též diskurzu národnosti)“.

Filmografie

  • White Museum
    32´, Kanada, 1986
  • Song for Mixed Choir
    8´, Kanada, 1988
  • Now, Yours
    8´, Kanada, 1988
  • The Big Show
    7´, Kanada, 1989
  • Southern Pine Inspection Bureau No 9
    9´, Kanada, 1990
  • Modern Times
    4´, Kanada, 1991
  • Mexiko/ Mexico – with Steve Sanguedolce
    35´, Kanada, 1992
  • Indusium
    10´, Kanada, 1993
  • Frank`s Cock
    8´, Kanada, 1993
  • Escape in Kanada
    9´, Kanada, 1993
  • Letters From Home
    15´, Kanada, 1996
  • House of Pain
    50´, Kanada, 1995-8
  • Panic Bodies
    70´, Kanada, 1998
  • Tom
    53´, Kanada, 2002
  • Imitace života/ Imitations of life
    75´, Kanada, 2002
  • In The Dark
    8´, Kanada, 2003
  • The Invisible Man
    18´, Kanada, 2003
  • Public Lighting
    70´, Kanada, 2004
  • Fascinace/ Fascination
    70´, Kanada, 2006
  • Mark
    70´, Kanada, 2009
  • Lacan Palestine
    70', Kanada, 2012
  • Buffalo Death Mask
    23', Kanada, 2013
  • Scrapbook
    18', Canada, 2015

Členové Doc Alliance

Doc Alliance je tvůrčí partnerství 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu. Naším cílem je prosazování žánru dokumentárního filmu, podpora jeho rozmanitosti a propagace kvalitních autorských dokumentárních snímků.