Audrius Stonys (Litva)

Audrius Stonys (narozen v roce 1966 v Litvě) je členem Evropské filmové akademie a European Documentary Network. Své tvůrčí aktivity započal v posledních letech éry Sovětského svazu a od té doby natočil 14 filmů coby nezávislý filmař a producent. Za své filmy obdržel četná mezinárodní ocenění. Mezi jinými Public Prize v Nyonu, Grand Prix ve Splitu, a ceny v Bornholmu, Gyoru, Neu Brandenburgu, Oberhausenu a San Franciscu. V roce 1992 získal jeho film Neregiu zeme/ Earth of the Blind ocenění Evropské filmové akademie „FELIX“ za nejlepší evropský dokument roku. Léta 2004-2005 strávil coby pedagog dokumentárního filmu na European Film College v Dánsku. Od roku 2006 přednáší na Waseda University v Tokyu.
Úhlavní roli ve filmu podle něj zaujímá otázka svobody, která je důležitější než jakékoli estetické kritérium. Zvlášť pokud pokusy o omezování této svobody nezmizely, nýbrž pouze změnily svou vnější schránku. Tento trend je obzvláště naléhavý v případě dokumentárního filmu, který je vměstnáván do standardizovaného rámce poskytovatele informací, baviče, katalyzátoru emocí a vychovatele. Audrius Stonys si naopak myslí, že dokument se nezrodil z touhy informovat. Zrodil se z údivu, z objevu možnosti zastavit čas a hloubat nad zázrakem jménem svět.

Filmografie

  • Open the door to him who comes
    10´, Litva, 1989
  • Baltic Way – co-directed with Arunas Matelis
    10´, Litva, 1990
  • Neregiu zeme/ Earth of the blind
    24´, Litva, 1992
  • Apostle of ruins
    18´, Litva, 1993
  • Antigravitation
    20´, Litva, 1995
  • Skrajojimai melynam lauke/ Flying over blue fild
    20´, Litva, 1996
  • Uostas/ Harbour
    10´, Litva, 1998
  • Fedia.Three minutes after the Big Bang
    10´, Litva, 1999
  • Skrydis per Lietuva arba 510 sekundziu tylos/ 510 seconds of silence - with participation of Arunas Matelis
    8´, Litva, 2000
  • Viena/ Alone
    16´, Litva, 2001
  • Paskutinis vagonas/ The last car
    28´, Litva o, 2002
  • Odpočítávání/ Countdown
    45´, Litva, 2004
  • Uku ukai
    30´, Litva, 2006
  • The Bell
    56´, Litva, 2007
  • Four Steps
    Litva, 2008

Členové Doc Alliance

Doc Alliance je tvůrčí partnerství 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu. Naším cílem je prosazování žánru dokumentárního filmu, podpora jeho rozmanitosti a propagace kvalitních autorských dokumentárních snímků.