Agnès Varda (Francie)

O Agnès Vardové se často hovoří jako o „babičce Nové vlny“. Režisérka, které patří tato poněkud zvláštní, ale dobře míněná pocta, natočila svůj první celovečerní film ve 26 letech. Agnès Vardová se narodila v Bruselu, studovala literaturu a psychologii na Sorbonně a dějiny výtvarného umění na École du Louvre. Původně se chtěla stát kurátorkou, po absolvování večerního kurzu fotografie však změnila své rozhodnutí. Rychle se etablovala v oboru dokumentární fotografie a stala se oficiální fotografkou pro Avignonský divadelní festival a Théâtre National Populaire. Později působila i jako fotožurnalistka.

Filmografie

  • La Pointe Courte
    1956
  • O saisons, ô châteaux
    1958
  • La cocotte d'azur
    1958
  • Du côté de la côte
    1958
  • L'opera-mouffe / Diary of a Pregnant Woman
    1958
  • Les fiancés du pont Mac Donald ou (Méfiez-vous des lunettes noires)
    1961
  • Cléo de 5 à 7 / Cleo from 5 to 7
    1962
  • Salut les Cubains
    1963
  • Le Bonheur
    1965
  • Les créatures / The Creatures
    1966
  • Elsa la rose
    1966
  • Loin du Vietnam / Far from Vietnam
    1967
  • Oncle Yanco
    1967
  • Black Panthers
    1968
  • Lions Love
    1969
  • Nausicaa
    1970
  • Réponse de femmes / Women Reply: Our Bodies Our Sex
    1975
  • Daguerréotypes
    1976
  • Plaisir d'amour en Iran
    1976
  • L'une chante, l'autre pas / One Sings, the Other Doesn't
    1977
  • Mur Murs
    1981
  • Documenteur
    1981
  • Ulysse
    1982
  • Une minute pout une image
    1983
  • Les dites cariatides / The So-Called Caryatids
    1984
  • 7p., cuis., s. de b., ... à saisir
    1984
  • Histoire d'une vieille dame / The Story of an Old Lady
    1985
  • Sans toit ni loi / Vagabond
    1985
  • T'as de beaux escaliers, tu sais
    1986
  • Kung-fu master / Le petit amour
    1988
  • Jane B. par Agnès V. / Jane B. for Agnes V.
    1988
  • Jacquot de Nantes
    1991
  • Les demoiselles ont eu 25 ans
    1993
  • Les cent et une nuits de Simon Cinéma / One Hundred and One Nights
    1995
  • L'univers de Jacques Demy
    1995
  • Les glaneurs et la glaneuse / The Gleaners and I
    2000
  • Deux ans apres / Two Years Later
    2001
  • Hommage à Zgougou (et salut à Sabine Mamou)
    2002
  • Le lion volatil
    2003
  • Ydessa, les ours et etc. / Ydessa, the Bears and Etc.
    2004
  • Cinévardaphoto
    2004
  • Quelques veuves de Noirmoutier
    2006
  • Les plages d'Agnès / The Beaches of Agnès
    2008
  • Agnès de ci de là Varda
    2011
  • Les 3 boutons
    2015
  • Visages, villages
    2017

Členové Doc Alliance

Doc Alliance je tvůrčí partnerství 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu. Naším cílem je prosazování žánru dokumentárního filmu, podpora jeho rozmanitosti a propagace kvalitních autorských dokumentárních snímků.