Scéna z filmu Osadné
Scéna z filmu Osadné
Scéna z filmu Osadné
Scéna z filmu Osadné

Osadné

Režie
Rok 
2009
Země
  • Slovensko
  • Česká republika
Délka
63min 
Zvukové stopy 

Na nejvýchodnější hranici Evropské unie se nachází vesnička Osadné, jejíž pravoslavný kněz Peter Soroka za posledních pět let pohřbil padesát lidí a pokřtil pouze dvě děti. Sorokovým civilním souputníkem je starosta Ladislav Mikuláško, politický rekordman, který je ve vedoucí vesnické funkci už třicet šest let. Dvojice rázovitých lokálních patriotů se rozhodne vzít budoucnost Osadného do vlastních rukou a s pomocí rusínského aktivisty Fedora Vica hledat pomoc u nejvyšší instance. Marko Škop sleduje ve svém „document-toury movie“ hrdiny na cestě do bruselského europarlamentu a je svědkem jejich snah vtáhnout spřáteleného europoslance do spásného posílení cestovního ruchu. Podobně jako v předchozím snímku Jiné světy leží režisérovi na srdci autenticita „neglobalizovaného“ jedince, kterého však tentokrát daleko více vnímá v kontextu jeho komunity a konfrontuje se světem za hranicí rodné vesnice.

Film bohužel není dostupný :(

Omlouváme se, ale tento titul není ve vaší zemi k dispozici.

Detaily

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít