Scéna z filmu Dvacet bezesných let
Scéna z filmu Dvacet bezesných let
Scéna z filmu Dvacet bezesných let
Scéna z filmu Dvacet bezesných let
Scéna z filmu Dvacet bezesných let

Dvacet bezesných let

Režie
Rok 
2009
Země
  • Česká republika
Délka
57min 
Zvukové stopy 
Titulky 

Jak se obyvatelé arménského města Gjumri vyrovnávají s traumaty, která jim před bezmála třiceti lety způsobilo děsivé zemětřesení.

Od děsivého zemětřesení v Arménii uběhla už dvě desetiletí, přesto je stále přítomné v životech lidí. Mnozí dodnes bydlí v provizorních bytech. Nemohou spát, vybavují se jim scény ze 7. prosince 1988, kdy přišli o své rodiny. Někteří obyvatelé města Gjumri (v době zemětřesení se jmenovalo Leninakan) zahánějí vzpomínky alkoholem. Přesto nerezignují a hledají naději. Kde ji nacházejí?

Film Libuše Rudinské zachycuje příběhy lidí, kteří ztratili své blízké a museli začít od nuly. Učitel Martin Pašajan byl ve chvíli největších otřesů ve třídě se svými žáky. Ze 424 lidí přítomných ve škole jich 321 zahynulo. Ztratil nejen studenty a kolegy, ale i celou rodinu - žena, šestnáctiletá dcera a desetiletý syn zůstali v ruinách jejich domu. Byl na dně. Přemýšlel o sebevraždě. "Rozhodl jsem se ale, že budu mít děti a postavím novou školu," říká. Dceři a synovi dal úmyslně jiná jména, než měly jeho první děti. "Nechtěl jsem opakovat jména mrtvých dětí, protože ony tady vedle mě pořád žijí," vysvětluje. Jiní obyvatelé Gjumri naopak ve stejné situaci jména dětí opakovali. Byla to pro ně věc kontinuity.

Navzdory prvotním slibům materiální pomoci tam žije dodnes většina lidí v bídě. "Gorbačov prohlašoval, že za dva roky postaví nové město, ale rozpadl se Sovětský svaz a peníze na byty zmizely neznámo kam," říká jedna z postav dokumentárního filmu, který je emotivní výpovědí o dlouhodobém vyrovnávání se s náhlou ztrátou blízkých a traumaty způsobenými silným zemětřesením.

Detaily

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít