Scéna z filmu Můj neznámý vojín
Scéna z filmu Můj neznámý vojín
Scéna z filmu Můj neznámý vojín
Scéna z filmu Můj neznámý vojín
Scéna z filmu Můj neznámý vojín
Scéna z filmu Můj neznámý vojín

Můj neznámý vojín

Režie
Rok 
2018
Země
  • Česká republika
  • Lotyšsko
  • Slovensko
Délka
79min 
Zvukové stopy 
Titulky 

Tento film bude dostupný pouze v Itálii od 14. dubna 20:00, do 15. dubna 20:00.

Jaké to je, být okupantem? Lze k někomu takovému chovat soucit? Střihový dokumentární film režisérky Anny Kryvenko přináší neotřelý pohled na okupaci Československa roku 1968 – nazírá ji totiž z pohledu vojáků, kteří se mnohdy i přes masivní vliv propagandy nebyli schopni vyrovnat se svou novou rolí – rolí okupantů. Režisérka má k tématu exkluzivní přístup přes vlastní rodinný příběh, neboť její prastrýc byl jedním z vojáků „spřátelených armád“. Ten však krátce po návratu na rodnou Ukrajinu spáchal sebevraždu a jeho vlastní rodina jej vystříhala ze všech rodinných fotografií a vůbec zamazala všechny stopy po jeho existenci. Hlavní dějová linie je tvořená úhlem pohledu tohoto neznámého vojína bez tváře. Pomocí archivních záznamů rekonstruuje možnosti toho, co mohl zažít jako součást okupačních vojsk. Jeho příběh je osou, na kterou se nabaluje komplexní zkoumání témat moci, armády, posttraumatického syndromu u vojáků a také otázky soucitu a lidskosti jak u okupantů, tak u okupovaného obyvatelstva Československa.

Film pracuje s docela neznámými archivními materiály, v jejichž kontextu pak notoricky známé záběry nacházejí nové významy. Zkoumá, jak na úrovni rodiny i státu pracujeme s kolektivní pamětí, která pak určuje i pohled na současnost a naše chování v ní. Česká televize

Film bohužel není dostupný :(

V našem aktuálním programu ale objevíte další skvělé filmy.

Detaily

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít