Scéna z filmu Sama
Scéna z filmu Sama
Scéna z filmu Sama
Scéna z filmu Sama
Scéna z filmu Sama
Scéna z filmu Sama

Sama

Režie
Rok 
2017
Země
  • Česká republika
Délka
63min 
Titulky 

Film o staré ženě, která zůstala na všechno sama, se odehrává pouze v jejím bytě. 92 letá herečka Luba Skořepová je jeho jedinou aktérkou. Protože nikdy nemohla mít děti, jejím celoživotním posláním se stalo herectví. Zájem divadel však slábne a tak se rozhodne, že její poslední šancí vrátit na jeviště, je zprodukovat si další divadelní představení sama. Napíše si text a sežene režiséra i hereckou kolegyni, která by s ní ve hře vystupovala. Během zkoušení telefonicky zařizuje vše potřebné od pronájmu sálu až po výlep plakátů. Cesta k vysněné premiéře je ale trnitá.

Objektiv kamery je jediným svědkem leckdy zoufalé snahy přesvědčit svět, že za to ještě stojí. Prostřednictvím dosud nepublikovaných záběrů z Lubina osobního archívu se společně vydáváme do minulosti, která přináší otázky i odpovědi. Luba se zamýšlí nad touhou po uznání, smyslem života i nad blížící se smrtí.   Luba Skořepová vnímala tento film jako svoji poslední práci před kamerou a snažila se v něm popsat závěrečné období lidského bytí a samotu, ve které se na sklonku života mnozí ocitnou. Vzhledem ke svému naturelu se ale nevzdávala a stále bojovala o seberealizaci.

Když viděla první sestřih filmu, stala se hlavním motivátorem celého štábu. Neustále všem telefonovala a kontrolovala, jak se na dokončení filmu pracuje. Když jsme jí oznámili, že do filmu koprodukčně vstoupí Česká televize, ležela už delší dobu na LDN. Byla nadšená. Na chvíli se do jejích očí vrátila jiskra, která pomalu vyhasínala. Druhý den nás opustila. Sama ale věděla, že to není na dlouho. Opět se vrátí před publikum, které ji tak milovalo.

Detaily

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít