Sheffield DocFest: Shifting Frames

Sheffield DocFest, vyhlášený britský festival, který se nebojí provokovat a posouvat hranice. Společně s festivalovými dramaturgy jsme pro vás dali dohromady výběr toho nejlepšího, co diváci (ne)mohli vidět během dvou pandemických ročníků festivalu.

V roce 2020 se prestižní britský festival Sheffield DocFest stal jedním z prvních větších dokumentárních festivalů, které postihly omezení vynucené krizovou pandemickou situací. Poté, co byl zrušen pravidelný červnový termín, Sheffield DocFest proběhl v omezené míře online (část programu i na DAFilms), a v září a říjnu se dostal také do sheffieldských kin. Ale filmy, které si v průběhu tohoto ročníku odbyly (či plánovaly odbýt) svou premiéru na festivalu, byly skutečným zjevením. Koncem roku 2019 došlo ke změně v uměleckém týmu a festival se začal znovu zaměřovat především na mimořádně odvážné a inspirativní formy dokumentu, ať už přicházejí odkudkoli. Pandemie znamenala, že se tyto nové vize nemohly promítnout na sheffieldských plátnech v plné míře, ale podstata dramaturgického plánu přesto přežila v samotných filmech.

Nyní, o rok později, kdy máme za sebou Sheffield DocFest 2021, můžeme říct, že tento étos přetrval a zachoval se navzdory všem omezením dodnes; festival tak podává vzácný důkaz, že troufalé formy lze kombinovat s velkorysým duchem. Ano, skutečně je možné uspořádat festival s mnohostranným zaměřením na špičkový moderní světový dokument. Tato mezinárodní perspektiva je také námětem Sheffield DocFest: Shifting Frames, filmového výběru, který nejlépe charakterizuje ducha onoho ztraceného ročníku. Filmy pro DAFilms prošly pečlivým výběrem festivalových dramaturgů, pocházejí z celého světa a společně jsou ukázkovým příkladem různosti a rozmanitosti metod, jimiž lze natáčet dokumentární film.

Ve spolupráci s

  • Sheffield DocFest

Vybrané filmy

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít