Slovenský režisér Juraj Jakubisko se svým legendárním kloboukem.

Juraj Jakubisko

Ve věku 84 let zemřel oceňovaný slovenský režisér a scenárista Juraj Jakubisko. Připomínáme si jeho výjimečný talent, který překračoval hranice i politické režimy. Zanechal po sobě nejlepší filmy slovenské a evropské kinematografie a my vám přinášíme výběr z nich.

Juraj Jakubisko (*30. dubna 1938, Kojšov - †24. února 2023, Praha) byl významný slovenský filmový režisér, scenárista a kameraman, představitel generace autorského filmu tzv. slovenské nové vlny.

Po studiích fotografie v Bratislavě absolvoval v roce 1966 FAMU v Praze. Během studií pracoval jako režisér a scenárista a v roce 1967 se stal ředitelem Studia hraných filmů v Bratislavě, kde debutoval filmem Kristove roky (1967). Jakubisko spolu s Hanákem a Havettou signalizovali nástup nové generace tvůrců, kteří do slovenské kinematografie vnesli modernost filmového výrazu, myšlenkovou hloubku a nový přístup k realitě. Další tři Jakubiskovy filmy, Zbehovia a pútnici (1968), Vtáčkovia, siroty a blázni (1969) a Dovidenia v pekle, priatelia (1970, dokončeno 1990), však narazily na odpor. Filmy byly zakázány a Jakubisko se musel věnovat výhradně dokumentární tvorbě. V tomto období natočil například dokumenty Stavba storočia (1972), Ondrej Nepela (1973) a Bubeník Červeného kríža (1977) - stylizovaný, emocionálně laděný dokument o dětech opuštěných rodiči. K hranému filmu se vrátil v roce 1979 snímkem Postav dom, zasaď strom. V 80. letech natočil televizní film Nevera po slovensky (1980). Následovala mezinárodně oceněná filmová sága Tisícročná včela (1983). Pohádka Perinbaba (1985), do níž se mu podařilo obsadit italskou herečku Giuliettu Masinu, manželku Federica Felliniho. Osmdesátá léta uzavřel filmem Sedím na konári a je mi dobre (1989) a na společenskou situaci po změně režimu reagoval snímkem Lepšie byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý (1992). Následovaly filmy Nejasná správa o konci sveta (1997), Post coitum (2004) a historický velkofilm Bathory (2008). Jeho posledním filmem je pokračování pohádky Perinbaba s názvem Perinbaba a dva světy (2023).

Foto: Miro Nôta, SFÚ

Ve spolupráci s

  • Slovenský filmový ústav

Vybrané filmy

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít