Symfonie hrůzy I.: Nemrtví & nesmrtelní

Na letošní dušičky vás na DAFilms čeká dvojitá porce strašení! Jako první jsme pro všechny melancholiky, gothiky, cinefily a milovníky klasických monster připravili kolekci, která jde až ke kořenům filmové hrůzy. V Symfonii hrůzy II, která bude následovat, si posvítíme na Přízraky & psychopaty.

Upír Nosferatu je klasický němý horor F.W. Murnaua, který založil filmovou tradici upírského žánru. I když si roli krvežíznivého hraběte Orlocka zahráli později i další skvělí herci jako Klaus Kinski a William Defoe, původní herecké podání legendami opředeného Maxe Schrecka je dodnes nepřekonané. Uvidíme, jak se s ním popasuje Bill Skarsgård v nové verzi Nosferata od Roberta Eggerse, která se natáčela mj. v pražských ulicích.

Dva roky před Nosferatem přitáhl na plátna kin se svým kabinetem (hrůz) Doktor Caligari - filmový předobraz nástupu státního nacistického teroru. Postavy snímku podléhají zhoubnému vlivu charismatického „vůdce“ a jejich vlastní osobnosti se rozpadají na kusy a fragmenty stejně jako expresivně pojatá scéna.

Na německý expresionismus svým způsobem o víc jak půl století později navazuje rakouský filmař Peter Tscherkassky a dovádí jej do extrému, když ve filmu Outer Space – předělávce pozapomenutého amerického hororu z osmdesátých let - rozbíjí nejen scénu, ale i filmový materiál. Zatímco hrdinka původního snímku The Entity byla ve svém domě vystavena útokům neviditelného monstra, Tscherkassky ve svém brutálním remixu proměnil v útočící monstrum samotný film.

Své o strašidelných domech ví také hrdinka klasického díla první dámy moderního gotického románu Daphne de Maurier, která přichází na odlehlé aristokratické sídlo, nad kterým se vznáší temný stín první ženy jejího manžela. Romantický horor Rebecca získal v roce 1941 Oscara pro nejlepší film a založil úspěšnou americkou kariéru Alfreda Hitchcocka.

Symfonie hrůzy II: Přízraky & psychopati

Vybrané filmy

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít