Prozíravé pohledy | My Street Films 2023

Představujeme výběr amatérských dokumentárních debutů, které vzešly z letošního desátého ročníku workshopů My Street Films, jenž probíhaly v Praze, Brně a v Ostravě, a ze soutěže krátkých dokumentárních filmů My Street Films Award.

Jubilejní ročník uzrál do formálně i tematicky různorodé směsice, kde se mísí silná osobní témata existenciálního odcizení, osobních frustrací a úzkosti, s výpověďmi o neutuchajícím vzdoru, osobité kreativitě, transformativní zkušenosti a nezadržitelné proměně (v) času. Forma dokumentárního filmu se zde prezentuje ve své variabilitě, kdy autoři*rky dokument kombinují např. s principy videohry, kreativní animací, či s rodinnými filmovými archivy.

Odborná porota, ve které zasedli režisérka Tereza Tara, filmový dramaturg Martin Horyna a režisérka a vysokoškolská pedagožka Viola Ježková, z letošní povedené sklizně vyzdvihla film Ve tmě Anety J., která se odvážně vydala na cestu do vlastní traumatické minulosti. aby mohla konečně pohlédnout na rozbřesk nového dne. Dále porota ocenila kinematograficky vyzrálou filmovou esej mladého studenta z Ostravy Bao Long Lý, který uvízl v existenciální tísni Mezi.. dvěma kulturami, nebo Brno–Zábradlí Lucie Pozníkové ohledávající prostor zastávky a své nitro zároveň. Smutek antropocénu Lenky Veselé zaujal studentskou porotu zpracováním tématu vlivu chemických látek na lidské emoce a dokumentární portrét Qirim Kateryny Khramtsové nám připomíná, že před agresí a kulturní válkou nelze uhýbat pohledem.

Tyto oceněné filmy měly premiéru na MFDF Ji.hlava a nyní je v kolekci s dalšími filmovými debuty amatérských tvůrců můžete vidět zde.

My Street Films je partnerský projekt DAFilms, do kterého se mohou každoročně zapojit zájemci z řad široké veřejnosti. Ať už s hotovým filmem, nebo s námětem, který pak mohou vybraní zájemci realizovat na sérii workshopů vedených předními českými dokumentaristkami a dokumentaristy.

Vybrané filmy

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít