Tváře Ameriky

Letos si Spojené státy připomínají šedesát let od atentátu na Johna F. Kennedyho a současně se připravují na další prezidentské volby, které pravděpodobně přinesou opakování minulého dramatického duelu. Obě události spojuje měsíc listopad a my jsme právě pro tento měsíc dlouhých večerů připravili filmový speciál zaměřený na nejrůznější podoby rozmanité tváře Ameriky.

Zatímco Natalie Portman, která exceluje v titulní roli životopisného snímku Jackie, skrývá smutek v tváři za černým závojem, Ewan McGregor netradičně před i za kamerou svého režijního debutu podle předlohy Phillipa Rotha odhaluje odvrácenou tvář Americké idyly šedesátých let. Ustaraně působí tvář matky, která v působivé sondě do současné afroamerické komunity Co uděláš, až svět vzplane, vysvětluje svým dvěma synům, že nemají večer chodit ven, aby je náhodou nezastřelil policista. Větrem a sněhem ošlehaná tvář lovce bizonů Nicolase Cage se šklebí bezzuzdou chamtivostí, oproti tomu v tváři indiána Nobodyho se nepohne ani sval, když vyprovází na poslední cestu Mrtvého muže Johnny Deppa. Podobně klidné a zamyšlené jsou tváře na plátnech Edwarda Hoppera - velkého portrétisty moderní Ameriky, zato v tváři perzekvovaného scenáristy Daltona Trumba v elegantním hereckém ztvárnění “perníkového táty” Bryana Cranstona to hraje potměšilým úsměvem, když hledá způsoby, jak uniknout z černé listiny.

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít