Léto s knihou I.

Léto je doba dovolených. Doba, kdy je obvykle více času na to otevřít knihu nebo si pustit dobrý film. Náš dvoudílný letní speciál filmových adaptací knih od současných autorů i od klasiků české i světové literatury propojuje obojí.

Zda nejprve sáhnete po knižní předloze a filmové zpracování zhlédnete až potom, necháme na vás. Stejně tak i posouzení, nakolik se režisérům a režisérkám podařilo příběh a atmosféru románů a povídek převést do filmové řeči. Z naší části letního výběru adaptací by však neměla vaší pozornosti uniknout například Julieta Pedra Almodóvara, který si jako předlohu vybral povídky kanadské nositelky Nobelovy ceny za literaturu Alice Munroové. Pokud jste zvědaví, jak se režisér kultovního Mad Maxe popasoval s fantasy romantickým dramatem, v němž vždy skvělá Tilda Swinton hltá vyprávění od džina z lahve, pusťte si snímek Tři tisíce let touhy. V roce, kdy si připomínáme 100 let od úmrtí Franze Kafky, pak určitě stojí za to zhlédnout Ameriku Vladimíra Michálka. Anebo si připomeňte loňský festival v Karlových Varech, kde byl v hlavní soutěži uveden Citlivý člověk podle stejnojmenného románu Jáchyma Topola. Na závěr doporučujeme i film oceněný Cenou diváků na prestižním festivalu v San Sebastiánu Barneyho ženy natočený podle bestselleru Barneyho verze, vtipného a politicky nekorektního pseudomemoáru židovského spisovatele Barneyho Panofského, který za svého života vypil moře whisky, miloval nesprávnou ženu, znal se s kdekým a zapletl se do kriminálního případu, jehož vinou se málem dostal na doživotí za mříž.

Vybrané filmy

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít